Saradnja između GU i organizacija osoba sa invaliditetom

Novi Pazar – Danas je u Novom Pazaru i zvanično usvojen lokalni akcioni plan za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, nakon što ga je u januaru Skupština grada u svojoj redovnoj proceduri usvojila. Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je tim povodom izjavio da je ovo nastavak politike koju su gradske vlasti pokrenule kako bi poboljšale uslove života osoba sa invaliditetom.
Predstavnici lokalnih i nacionalnih organizacija koje se bave osobama sa invaliditetom i Gradske uprave predstavili su danas u Novom Pazaru četvorogodišnji Akcioni plan koji se bavi unapredjenjem njihovog položaja. Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da je Gradska skupština ovaj plan usvojila u januaru, a da je danas formirana Radna grupa za njegovo sprovodjenje.
“Za unapređenje njihovog položaja grad će ove godine izdvojiti 44 miliona dinara. Lokalna samouprava je budžetom za ovu godinu izdvojila 21 milion dinara, a uskoro očekujemo i transfer Ministarstva za socijalnu politiku i zaštitu u iznosu od 23 miliona”, rekao je Biševac.

Izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije Ivanka Jovanović rekla je na konferenciji za novinare da su ovim dokumentom definisane jasne mere, ciljevi, nadležnosti i izvori finansiranja.
“Dokument je od izuzetnog značaja, zato što on predstavlja konkretan plan aktivnosti za naredne četiri godine koje će doprineti unapredjenju položaja i svakodnevnog života osoba sa invaliditetom, u različitim oblastima počev od obrazovanja, zapošljavanja, socijalne zaštite i otklanjanja različitih vrsta prepreka”, rekla je Jovanovićeva.
“Socijalne usluge koje su predviđene..ovim planom većim delom su realizovani, to znači das u neka deca već dobili konkretnu pomoć”, istakla je sekretar Saveza slepih Mirsada Dibranin Ajdinović.
U izradi ovog plana učestvovale su sve lokalne organizacije koje se bave osobama sa invaliditetom i lokalna samouprava, a njime su konkretizovane sve mogućnosti grada u primeni postojećih zakona i propisa.
„Cilj nam je da uklonimo fizičke, ali i druge prepreke za normalno funkcionisanje osoba sa invaliditetom. Za unapređenje njihovog položaja grad će ove godine izdvojiti 44 miliona dinara. Lokalna samouprava je budžetom za ovu godinu izdvojila 21 milion dinara, a uskoro očekujemo i transfer Ministarstva za socijalnu politiku i zaštitu u iznosu od 23 miliona”, rekao je Biševac.
Član gradskog veća Fevzija Murić istako je da je oko 70 odsto ovog plana već realizovano i da im predstoji još 30 odsto novih aktivnosti da u narednom periodu realizuju.
Predsednica Društva za cerebralnu paralizu Adela Džanefendić rekla je da lokalne organizacije okupljaju oko tri hiljade osoba sa različitim vrstama invalidnosti, a kao najveće probleme ovih osoba navela je zapošljavanje, nepristupačnost javnih ustanova i socijološku barijeru koja dovodi do vršnjačkog nasilja.
Lokalni akcioni plana za unapređenje položaja osoba sa inavliditetom, jedna je od aktivnosti projekta „Jačanje političkog učešća osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji” koji sprovode Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom i Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije, kao krovna organizacija, a uz finansijsku pordšku USAID-a.

Izvor.rtvnp. Rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO