Naslovna Vijesti SANDZAKHABER TV // Mesić: Hrvati moraju biti zahvalni sandžaklijama jer su pomogli...

SANDZAKHABER TV // Mesić: Hrvati moraju biti zahvalni sandžaklijama jer su pomogli u ratu (video)

Novi Pazar – Sarajevo – Stjepanu Mesiću, bivšem predsjedniku Hrvatske i posljednjem predsjedavajućem Predsjedništva bivše Jugoslavije večeras je Udruženje građana Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka u BiH, dodijelilo Zlatnu plaketu ovog Udruženja, uz poklon sliku akademskog slikara Džeke Hodžića.

Mesić koji je s oko tridesetak uglednih Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka proveo duže od sat u ugodnom razgovoru o brojnim temama, ponajviše onima o raspadu Jugoslavije i agresiji koja je uslijedila na Hrvatsku i BiH,s radošću je primio priznanje, te kazao da mu mnogo znači.

– Sa Sandžaklijama sam dobro surađivao u ratu za odbranu Hrvatske i to je još jedan razlog da budem ovdje. Mislim da, mi u Hrvatskoj, moramo biti zahvalni Sandžaklijama koji su stali u odbranu Hrvatske, ja im to nikad nisam zaboravio A, ovo priznanje znači da se neko sjeća onog što smo napravili prije, a drago mi je da ima ljudi koji ne zaboravljaju- kazao je Mesić.

Priznanje Mesiću uručio je predsjednik Udruženja Ekrem Lekić, koji je kazao da je Mesić dokazao da je veliki prijatelj Sandžaklija, a i njegov lično, te da je Mesićeva posjeta njihovom udruženju bila prilika da mu se na simboličan način zahvale za doprinos promociji univerzalnim vrijednostima.

– Prije svega Zlatnu plaketu Mesiću smo uručili kao velikom humanisti i borcu za manjinska prava. Mesić je izrazio želju da druženje sa Sandžaklijama organiziramo u prostorijama Udruženja i mi smo počastvovani njegovim dolaskom – kazao je Lekić.

Druženju s Mesićem prisustvovali su brojni ugledni građani bh. društva porijeklom iz Sandžaka, među kojima Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, Ramiz Dreković, penzionisani general ARBiH, Jusuf Pušina, ratni ministar unutrašnjih poslova BiH, Selmo Cikotić, nekadašnji minsitar odbrane BiH, te brojni drugi.

Odgovarajući na novinarska pitanaj da prokomentira reakcije iz Hrvatske na dešavanja u Stocu, te činjenicu da su Bošnjaci nezadovoljni provedbom izbora i rezultatom u Srebrenici , Mesić je kazao da smatra da hrvatski ministri nisu trebali dolaziti u Stolac zbog jednog incidenta i da institucije u BiH trebaju rješavati taj problem.

Mesić je, na pitanje novinara o eventualnom „raspakivanju“ Dejtonskog sporazuma u smislu formiranja trećeg entiteta kazao da bi to najmanje dobroga donijelo Hrvatima, jer kako je kazao, „postali bi manji,a sad su konstitutivni narod“.

Kada je u pitanju Srebrenica , Mesić je kazao da je u gradu u kojem je počinjen genocid i čija je većina stanovništva pobijena ili bila primorana otići trebalo omogućiti svim preživjelima da glasaju na proteklim izborima.

Sa ovog skupa Mesić je uputio poruku da BiH ima svoje mjesto u Evropskoj uniji, samo je pitanje kojom brzinom će ispuniti uvjete i ostvariti standarde koji vrijede za evropsku porodicu.

izvor. Avaz.ba

Exit mobile version