Naslovna Sandžak SANDŽAČKI ODBOR ZA ZAŠTITU LJUDSKIH PRAVA I SLOBODA

SANDŽAČKI ODBOR ZA ZAŠTITU LJUDSKIH PRAVA I SLOBODA

IZJAVA ZA MEDIJE
povodom bezbednosnih pretnji i postupanja nadležnih institucija

Dana 18. 02. 2019. godine, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda je primio pismo sa pretećom i uvredljivom sadržinom, u kome piše: „Namenjeno svim izdajnicima i izrodima srbskim prevedenim u muhamedansku satanističku sektu… (…) Vaš je otac đavo, i želje oca svojega hoćete da činite… (…) Rode prokleti i preljubotvorni, da dođe na vas sva krv pravedna što je iz očajanja i bednosti vaše proliste. Napustite sve krajeve u oblasti Kraljevine Srbije, od izvorišta Save do Krfa, bratske nam Grčke i od Jadranskog mora do bratske nam Rumunije najkasnije do Đurđevdana. U suprotnom bićete uništeni…“
Slučaj je 19. 02. 2019. godine prijavljen policijskoj upravi u Novom Pazaru. Policija je, shodno važećim zakonima, bila u obavezi da ovaj slučaj prosledi tužilaštvu.
Od dana kada je policijskoj upravi prijavio pretnje, Sandžački odbor do danas nije od nadležnih organa dobio bilo kakvu informaciju o preduzetim radnjama, kao i njihovim rezultatima, ako su takvi postignuti. Pretpostavljam da nikakve informacije nismo dobili zato što u ovom slučaju nisu preduzete nikakve istražne radnje, pa nadležni organi nisu imali o čemu da nas informišu.
Pošto se bezbednost smatra jednim od ključnih preduslova kako za efikasno uživanje ustavom garantovanih ljudskih prava i sloboda, tako i za normalan život građana, Sandžački odbor želi javno da pita ministra Nebojšu Stefanovića zašto službenici Ministarstva, na čijem je on čelu, nisu ništa preduzeli povodom pretnji koje su upućene i Sandžačkom odboru, ali i svim muslimanima na jugozapadnom Balkanu? Isto pitanje upućujemo i ministarki pravde Neli Kuburović, s obzirom da je prilikom prijave ovog slučaja nadležnima u PU Novi Pazar, u prisustvu predstavnika naše organizacije kontaktiran javni tužilac putem telefona od strane inspektora u postupku.
Sandžački odbor želi da podseti javnost da su na njegovu adresu i ranije stizale pretnje, ali da su se one tada odnosile na naš rad i konkretne pojedince, dok su sada, i to po prvi put, uperene i protiv svih pripadnika jedne zajednice. Podsećamo, takođe, da pismo sadrži uvrede na verskoj i nacionalnoj osnovi, te pretnje uništenjem celokupne zajednice, što su sve kvalifikovana krivična dela. U takvim slučajevima nadležni državni organi postupaju po službenoj dužnosti.
Bezbednost građana je narušena zbog više razloga i iz više uglova, što potvrđuju i nedavni događaji, kakvi su požari od letos i od pre neki dan u kojima su, zbog evidentne neadekvatne tehničke opremljenosti, izgubljeni ljudski životi, dok je materijalna šteta znatno veća. Takođe, neophodno je, uoči godišnjice otmice u Štrpcima, pomenuti i dugogodišnju opstrukciju u procesuiranju svih odgovornih za zločine u Štrpcima i Sjeverinu, a da i ne pominjem mnogobrojne druge zločine iz devedsetih. U tom kontekstu, posebno ističem zločin u Kukurovićima u vezi sa kojim državni organi nisu preduzeli apsolutno ništa. Svi ovi primeri su još jedan dokaz nefunkcionisanja institucija pravne države što znatno doprinosi nebezbednosti njenih građana.
Zabrinut za svoju, kao i za bezbednost više pripadnika nacionalnih manjinskih zajednica i pripadnika muslimanske zajednice, Sandžački odbor zahteva od nadležnih institucija, policije pre svega, da ga blagovremeno obaveštava o svim stvarima relevantnim za ovaj slučaj. U suprotnom ćemo ministra Stefanovića i ministarku Kuburović smatrati lično odgovornim za postupanje, odnosno nepostupanje, u ovoj stvari.
Sandžački odbor za ljudska prava smatra svojom obavezom da o pismu, njegovoj sadržini i postupanju nadležnih državnih organa obaveštava predstavnike međunarodne zajednice, kao i međunarodne organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava.

Novi Pazar, 26. 02. 2019. Semiha Kačar,
predsednica Sandžačkog odbora

Exit mobile version