Sandžački književnici negoduju zbog članova žirija “Pero Ćamila Sijarića” (video)

Novi Pazar – Esad Džudžo donio je odluku o formiranju žirija za dodjelu književne nagrade „Pero Ćamila Sijarića“ za 2014. godinu. Nagrada se tradicionalno dodjeljuje prilikom obilježavanja 20. novembra – Dana Sandžaka. Odabrani žiri je sljedećeg sastava: Mevluda Melajac – predsjednik, Izeta Radetinac – član i Hajro Ikić – član. Džudžo je naglasio da će žiri uzeti u obzir djela svih autora tokom 2014. godine.

Međutim, javio se znatan broj nezadovoljnih književnika koji smatraju da su eminentniji stručnjaci iz oblasti književnosti trebali biti žiri. Jedan od njih je Faiz Softić, koji je a svom fejsbuk profilu objavio sljedeće: „ Ko je dao za pravo Esadu Džudžu i ljudima oko njega da komedijaju sa Ćamilom Sijarićem!? Nije ni kulturno, ni etički, ni ljudski, ni bošnjački, ni muslimanski, ni sandžački, ni pazarski, ni novopazarski. Nije to zaslužio naš Ćamil koji bi znao mahsuz zapucati iz Sarajeva za Novi Pazar da egleniše sa dragim mu ljudima i tamo danima ostajao. Izgleda da je sve đavo cri ponio!“.

Naša ekipa je kontaktirala neke od sandžačkih pisaca i književnika da čuje njihov komentar, a njihovi komentari na ovu temu bili su različiti.

Koliko će u budućnosti ova nagrada imati značaja, ostaje da se vidi.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO