SANDŽAČKE: Ugljanin nazvao Stefana Nemanju ratnim zločincem, a do jučer je svojatao njegovog sina Svetog Savu

Stefan Nemanja, osnivač srednjovjekovne srpske države je ratni zločinac i pogrešno je po njegovom imenu nazivati škole. On je autor platforme za zločin po kojoj su kasnije djelovali Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Draža Mihailović, rekao je u srijedu na konferenciji za novinare predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin, pišu “Novosti”. 

Za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića rekao je da ima “antibošnjačke, rušilačke namjere prema Bošnjacima i jedan je od inspiratora genocida u Srebrenici”.

Ugljanin je istakao da “Srbi i Bošnjaci imaju potpuno suprotstavljene stavove o događajima iz bliže i dalje historije, posebno kada se radi o zločinu genocida, zločinima nad Bošnjacima”.

“Srbi sve one koji su činili zločine i genocid nad Bošnjacima proglašavaju nacionalnim herojima i svecima. To je slučaj i sa Stefanom Nemanjom koji je napisao platformu za zločin, za istrebljenje naših predaka, bogumila, Ilira. Takvom zločincu su dali zvanje sveca. Dali su sebi za pravo da osnovnoj školi u Novom Pazaru daju ime tog zločinca”, rekao je Ugljanin.

Ugljanin je istakao da je Nemanja platformu za zločine napisao na Saboru kod Novog Pazara 1176. godine.

“Pročitajte žitije Svetog Simeona i vidjećete o čemu se radi. Na toj platformi su Karadžić i Mladić i ranije Draža Mihailović ovde sprovodili zločine i genocid”, kazao je Ugljanin te dodao:

“Srbija veliča ratne zločince, daje njihova imena ulicama, fakultetima… Sve dok je to tako nema razgovora o pomirenju.”

Podsjetimo, lider SDA Sandžaka je prije nekoliko godina tvrdio da je Sveti Sava, sin Stefana Nemanje, njegov, kao i svih ljudi iz Sandžaka, te da ga oni kao takvog nikome ne daju.

On je gostujući na Televiziji Happy u emisiji “Goli život” rekao je da je Sveti Sava bliži Bošnjacima nego Srbima i da je on začetnik obnove Đurđevih stupova. 

Na pitanje novinara Milomira Marića da li je tačno da njegova monografija o Sandžaku sadrži pola Miroslavljevog jevanđelja, a pola Kur'ana, odgovorio je: “Istina, to je tačno, to smo mi”.

Izvor: Sandzacke.rs / Novosti

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO