Naslovna Vijesti Sajt Peščanika napadnut s dve adrese, država nema veze s tim

Sajt Peščanika napadnut s dve adrese, država nema veze s tim

BEOGRAD – Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ustanovljeno da je sajt Peščanika bio “napadnut” sa dve adrese, ali da taj napad nema nikakve veze sa državom. Predstavnici OEBS-a nemaju nijedan jedini dokaz za primere cenzure koje su naveli, rekao je Vučić.

Vučić je novinarima u Vladi Srbije rekao da je nakon svega što se dešavalo u poslednje vreme imao sumnji da je sajt Peščanika “napadnut i oboren”, što se potvrdilo tačnim.

Ustanovljeno je, dodao je, i odakle su ti napadi došli, kao i da to nema nikakve veze sa državom.

Premijer je rekao da će država sve takve slučajeve ispitati i obelodaniti ko stoji iza njih.
Sajt Peščanika je napadnut sa dve adrese, rekao je premijer i dodao da u ovom trenutku ne može da kaže i koje su to adrese dok ne bude završena istraga.

Kada istraga bude završena javnost će dobiti kompletnu informaciju o tome, rekao je premijer.

Povodom inormacije objavljene na Peščaniku da je doktorska disertacija ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića plagijat, premijer je primetio da je nikad gluplje obrazloženje nije pročitao u životu.
“To je najgluplje nešto što sam pročitao u životu”, rekao je Vučić i dodao da se sa tom konstatacijom složio i ministar prosvete Srđan Verbić.

Premijer je rekao da je taj napad, ako je već neko želeo da napadne Stefanovića, mogao da bude i mnogo pametniji, ali, dodao je, izgleda da je danas popularno napadati na ovaj način.

A na pitanje da li će ministar podneti ostavku ako se utvrdi da je Stefanovićeva disertacija ipak plagijat on podneti ostavku, Vučić je rekao:
“Nebojša će u tom slučaju sigurno znati šta treba da uradi”.

Prema Vučićevim rečima, obaveza države da obezbedi uslove za rad i svih nevladinih organizacija civilnog društva i da će to važiti i za poverenika za informacije Rodoljuba Šabića i zaštitnika građana Sašu Jankovića, kao i na primer, Agencije za borbu protiv korupcije, iako, kako je rekao, odatle nije bilo pritužbi do sada.

 

OEBS nema dokaze za primere cenzure koje je naveo

 

Vučić je rekao da je što se tiče izvinjenja koje je zatražio od OEBS-a za njega važno da se ustanovilo da je govorio istinu, da je bio u pravu i da predstavnici OEBS-a nemaju nijedan jedini dokaz za primere cenzure koje su naveli.

Vučić je rekao da je u razgovoru sa predstavnicima te organizacije šest puta puta postavio pitanje u vezi “druge strane”, “Telepromptera”, kao i bloga Blica i naveo da nije dobio nikakav odgovor, ali je dodao da je Blic bio korektan i da su im i sami rekli da to nema veze sa cenzurom.

On je rekao da su se u razgovoru usaglasili da cenzure ne sme biti i da će država Srbija preduzeti sve mere kada je recimo u pitanju sajt Peščanika koji je ovih dana bio napadnut.

Kako je rekao, sagovornicima u OEBS-u je poručio da će država sve takve slučajeve da ispita i obelodani ko, kako i zasto stoji iza njih.

Na kraju Vučić je zapitao i kako je to uopšte država Srbija mogla da napadne sajtove “Telepromtera” i kako je skinula blog sa Blicovog sajta i dodao da je to pitao i njih i da je odgovor bio “tuc-muc”.

Vucicć je rekao da je odgovor bio slican onome što je rekao i poverenik Rodoljub Šabić – o tome da je bilo pritisaka, ali da ne mogu da se iznesu.
“E, takvi su odgovori. Ponosan sam na činjenicu što Srbiji nisu mogli da pokažu i dokažu”, rekao je Vučić.

 

Procenićemo šta je najbolje po pitanju izbora na KiM

 

Premijer Vučić izjavio je da će danas razgovarati sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije o izborima zakazanim za 8. jun, da neke odluke CIK-a ne smatra razboritim, ali da rešenje nije ni neizlazak na te izbore.

“Mi moramo da se ponašamo odgovorno i u skladu sa državnim interesima i takvu odluku će donositi i država Srbija i neće se kriti iza predsednika opština”, rekao je Vučić.

On je naveo da će predsednici opština na KiM dobiti uputstva, i da je uveren da će znati kako da to prenesu našem narodu.

Izbori na KiM su zakazani za 8. jun , a predstavnici Srba su zamrzli učešće na izborima zbog odluka koje je doneo CIK o grbu kosova na glasačkim listićima.

 

Procena štete sa međunarodnim organizacijama

 

Vučić je izjavio da će Srbija procenu štete izazvane poplavama raditi zajedno sa EU, UN, Svetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), kako bi pred građane i svet izašli “čisti kao suza”.

Kad je reč o redu poteza na obnovi objekata i infrastrukture uništenih u poplavama, premijer je rekao da je Vlada Srbije danas donela Uredbu da se “Putevima Srbije” daje da rade na obnovi svih kategorizovanih i nekategorizovanih puteva, navodeći da to mora prioritetno da se uradi, jer počinje i berba malina, letine…

On je naveo da zatim ide popravka objekata, pa obnavljanje energetskog sektora…

Kako je rekao premijer, sve se to radi iz budžetskih sredstava, odnosno budžeta Republike Srbije i budžeta lokalnih samouprava, i podvukao da još nije uziman novac iz donacija i pomoći koja je stigla.

Vučić je rekao i da je novac koji se dobija kao pomoć transparentan i objavljen na sajtovima.

Exit mobile version