Naslovna Sandžak Novi Pazar Šahović za Blic: Od Turske manjine samo korist, pogledajte primer Prizrena gde...

Šahović za Blic: Od Turske manjine samo korist, pogledajte primer Prizrena gde su investirani milioni evra!

Novi Pazar – Predstavnici Udruženje Turaka u Srbiji odbacili su optužbe pojedinih bošnjačkih lidera i medija da prikupljanjem potpisa za formiranje nacionalne manjine ovog naroda u Srbiji urušavaju bošnjački nacionalni identitet demantujući natpise da sve to rade iz ličnih ekonomskih pobuda.

Predsednik Udruženja Alija Šahović ubeđen je da će koristi od zvaničnog formiranja turske nacionalne manjine u Srbiji imati stanovnici cele zemlje, a pogotovo Sandžaka, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Kada Srbija prizna tursku nacionalnu manjinu, to će srušiti sve predrasude Turske prema Srbiji, ako one uopšte postoje. Osim toga, veoma važan je i ekonomski aspekt. To je najbolje ilustrovati na primeru Prizrena u kojem živi dosta Turaka, a u koji je ova zemlja investirala milione evra i ekonomski ga preporodila – naglašava Šahović.

Za formiranje nacionalne manjine u Srbiji i formiranja posebnog biračkog spiska potrebno je da se 300 osoba izjasne kao Turci, popune zahteve i oni se potom sudski overe.

U Udruženju Turaka kažu da će to biti lak zadatak, jer prema njihovim rečima, u Srbiji živi nekoliko hiljada pripadnika tog naroda.

Najviše ih je u Sandžaku, a nekoliko stotina ih živi i u Preševskoj dolini.

– U mom selu Biljača ima tridesetak kuća sa oko 180 članova. Svi mi se deklarišemo kao Turci, podržavamo ovu ideju i priključili smo se akciji – kaže Ćani Bilać.

Na optužbe koje stižu iz bošnjačkog korpusa da prikupljanjem potpisa dele Bošnjake i urušavaju im nacionalni identitet, u Udruženju Turaka odgovaraju da to vide kao “napad na Tursku”.

Insinuacije da je celu akciju pokrenuo sa ciljem da stekne finansijsku korist Šahović odlučno odbacuje citirajući tursku poslovicu: “Granu koja daje plodove, gađaju sa svih strana”.

– Sve što radimo je javno i ništa nije ispod žita. Do sad smo sproveli nekoliko projekata i to na nivou cele Srbije. Naše besplatne kurseve turskog jezika je pohađalo više desetina mladih iz cele zemlje, a uz naše angažovanje, 11 studenata će školovanje nastaviti na prestižnim turskim univerzitetima – kaže Šahović.

Exit mobile version