Naslovna Vijesti Svijet SAD: Rusi umjesto ISIL-a gađaju civile

SAD: Rusi umjesto ISIL-a gađaju civile

Sjedinjene Američke Države su ocijenile da ruski zračni udari u Siriji ugrožavaju započeti “mirovni proces” i da su ruske snage “dijelom” odgovorne za prekid međusirijskih pregovora u Ženevi pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda.

State Department je u oštrom saopćenju osudio rusko bombardiranje blizu grada Halepa, čija su “meta gotovo isključivo” sirijske opozicijske skupine i civili, a ne grupa ISIL, zajednički neprijatelj cijele međunarodne zajednice”.

“Veoma je teško zamisliti kako zračni udari na civilne ciljeve mogu na bilo koji način pomoći mirovnom procesu na kojem pokušavamo raditi”, upozorio je glasnogovornik američke diplomatije John Kirby, čitajući saopćenje na konferenciji za medije.

Prekinuti pregovori

Ponovio je da “rezolucija 2254 Vijeća sigurnosti UN-a (tekst od 18. decembra o diplomatskom procesu o Siriji), za koju su Rusi glasali, poziva (sirijski) režim i sve strane da prekinu bombardiranja i napade na civile”.

Ti udari moraju prestati “ne na kraju krajeva, ne uskoro, nego sada”, naglasio je glasnogovornik.

“UN-ov posebni izaslanik Staffan de Mistura u srijedu je prekinuo pregovore u Ženevi, dijelom zbog toga što je teško pronaći političko rješenje dok se neprestano sprečava dopremanje humanitarne pomoći i stradaju nedužni civili”, dodao je Kirby.

Mirovne pregovore o Siriji u Ženevi, ugrožene zbog nepremostivih razlika u stajalištima zaraćenih strana i nastavka bespoštednog rata na terenu, UN je prekinuo do 25. februara, ne želeći ih ocijeniti “neuspješnim”.

izvor: Al Jazeera

Exit mobile version