Sabrana djela Dodik Milorada po godinama izbornim!

Lider SNSD-a i aktuelni predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ovu predizbornu kampanju započeo je po dobro poznatom kavgadžijskom receptu, prema kojem će svoj potencijalni birački kadar pokušati mamiti već oprobanim metodama iz minulih vremena.

Izmišljena izjava

Samo jedan od posljednjih primjera je Dodikovo trčanje na tobožnje hitne konsultacije, koje je sam inicirao, kod premijera Srbije Aleksandra Vučića, a zbog izmišljene izjave turskog premijera Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) da će onaj „ko dirne Bošnjake imati protiv sebe 100 miliona Turaka“.

Bez obzira na saopćenje Ambasade Turske u BiH koja je odlučno demantirala da je turski premijer takvo što rekao, Dodik je odlučio da Erdoan jeste izgovorio tu „prijetnju“!?

Dodikova predizborna panika širi se i dalje. Obrušio se tako i na otpravnika poslova Američke ambasade Nikolasa Hila (Nicholas Hill), kojeg je „prvak Srpske“ okarakterizirao kao „patološkog lažova i dokazanog smutljivca u BiH“. Očito je, zapravo, koliko je Dodika zaboljela istina koju je izgovorio Hil da „u RS ključa nezadovoljstvo zbog endemske korupcije rukovodstva ovog entiteta“.

No, Dodikov najnoviji napad primitivizma zaliven je hladnim tušem iz Ambasade SAD u našoj zemlji, iz koje je, na molbu da prokomentiraju posljednje izjave predsjednika RS u kojima je izvrijeđao otpravnika poslova Hila, odgovoreno: „Smatramo da izjave gospodina Milorada Dodika ne zavređuju odgovor“.

– Vlada SAD i njeni predstavnici stalno govore da su nacionalizam i korupcija među najvećim problemima u BiH, zato je zanimljivo da su izjave otpravnika poslovnika, gospodina Hila ostavile tako snažan utisak na gospodina Dodika i njegove saradnike. Zbog velikog interesa koji postoji u zemlji za problem korupcije, mi, svakako, pozdravljamo angažman gospodina Dodika u ovoj diskusiji i nadamo se da će rezultirati značajnijim nastojanjima da se riješi ovaj problem – naveli su iz Ureda za odnose s javnošću Američke ambasade.

Uoči svakih izbora u BiH Dodik se drži iste nacionalne retorike koja mu je do sada, očito, donosila rezultate.

Njegova glavna obećanja koja su mu donosila pobjede na izborima odnosila su se na referendum o otcjepljenju RS, te navodnu izgradnju mreže autoputeva i velike investicije od novca dobivenog prodajom „Telekoma RS“. Ni jedno od ovih obećanja nije ispunjeno, ali Dodik i dalje svoju popularnost u srpskom narodu pokušava očuvati tako što će napadati na državu BiH, predstavljati se jedinim čuvarem „Srpske“, a s neistomišljenicima se obračunavati uvredama i psovkama.

Ipak, više nego ikada do sada, ovoga puta analitičari ističu da je i većina srpskoga naroda prozrela Dodikov nacionalistički diskurs.

Kako to već prije nekoliko mjeseci reče vođa Udruženja „Slobodna Republika“ Nikola Dronjak: „Ovaj put mu obmane neće proći, jer građani RS više vjeruju svom frižideru.“

Prazni frižideri

I Srećko Latal iz Udruženja za društvena dešavanja SOS za Radio Slobodna Evropa ovih dana je dosta slikovito prokomentirao kako Dodikove izjave nisu nikakva novost.

– Kao što visibabe najavljuju proljeće, tako u BiH gospodin Dodik s ovakvim temama najavljuje početak predizbornih kampanja – kazao je Latal.

Dodikovo političko poigravanje referendumskom retorikom u Sjedinjenim Državama je već ranije dobilo i zanimljivu akademsku interpretaciju. Sarajlija Adis Maksić, koji živi u Americi, na „Virginia Tech“ univerzitetu odbranio je magistarski rad o temi „Referendumski diskurs u politici Republike Srpske 2006-2008: Analiza njegovog nastajanja i performativne strukture“. „Media Centar“ prenosi kako je dr. Gerard Toal, predsjedavajući ispitne komisije, rekao da je to bio jedan od najboljih radova posljednjih godina na ovom prestižnom univerzitetu.


Prijetnje – omiljeni začin

Začin na zapaljivu retoriku pred svake izbore su i informacije o prijetnjama upućenim Dodiku. Najnovija je objavljena ove sedmice, uz propratnu izjavu iz MUP-a RS da se vrše posebne provjere radi utvrđivanja s kojih internetskih adresa su upućene prijetnje smrću predsjedniku RS.

Podsjetimo, 2006. plasirana je vijest iz MUP-a Kantona Sarajevo, odnosno od tadašnjeg policijskog komesara Himze Selimovića da se „priprema atentat na predsjednika Vlade RS Milorada Dodika od kriminalne grupe „zemunskog klana“, uz pomoć nekih kriminalnih grupa iz BiH.

Uoči lokalnih izbora 2008. odaslana je informacija da je glavni i odgovorni urednik banjalučkih dnevnih novina „Fokus“ Radmilo Šipovac dobio elektronsku poruku: „Neće Dodik još dugo živjeti, pa od RS neće biti ništa. Smrt RS! Morate shvatiti da živite u BiH i treba da se ponašate u skladu s tom činjenicom. Ako se ne budete tako ponašali, ne piše vam se dobro“. Šipovac je o svemu obavijestio MUP RS.

Tokom 2010. godine, kada su održani prošli opći izbori, javnost je obaviještena kako je Dodiku stigla anonimna prijetnja smrću na adresu centrale SNSD-a u Banjoj Luci. U prijetnji koju je tada, navodno, potpisao „Patriotski front BiH“, tvrdilo se da, između ostalog, piše: „Nikad Srpska, BiH vječna. Čekaćemo vas u zasjedama oko Sarajeva, na putevima Banja Luka – Beograd, na svim prilazima Banjoj Luci, na granici prema Srbiji kao i Beogradu, gdje idete po svoje mišljenje“. I ove prijetnje su prijavljene nadležnim organima, a direktor policije Gojko Vasić je rekao da su preduzete sve potrebne mjere zaštite ličnosti i objekata.

Također, i 2012. godine, kada su održavani lokalni izbori, objavljeno je kako su Dodiku upućene prijetnje na internetskoj stranici „www.balkanskiemirat.com“, a navodno je vehabija Hatab Hajrulah Dodiku poručio: „Doći ćemo i tebi glave, lažljivče“. I tada je direktor policije RS Gojko Vasić izjavio da „nadležne službe preduzimaju sve mjere da onemoguće napad na Milorada Dodika“.

Evo i sada, 2014., osiguranje predsjednika RS je pojačano, zbog, kako je saopćeno u entitetskoj policiji, brojnih komentara prijetećeg sadržaja objavljenih na internetskoj stranici „vijestiummeta.com“.

Do sada nikada nijedan od ovih slučajeva od 2006. godine do sada nije dobio sudski epilog, niti je javnost ikada obaviještena o rezultatima policijskih istraga.

Ko o čemu, on o referendumu 

2006.: „Ako oni iz Sarajeva nastave ponavljati da RS ne treba da postoji i da je genocidna tvorevina, dobit će odgovor zvani narod i referendum“.

2006.: „Ja ostajem stvarno zahvalan gospodinu Harisu Silajdžiću što je srušio paket ustavnih amandmana. On je srušio taj paket i otvorio neke drugačije perspektive u uređivanju Bosne i Hercegovine“.

2008.: „RS će iskoristiti svoje pravo na samoopredjeljenje ako većina država priznanjem Kosova naruši međunarodni poredak.“

2008.: „Vojska BiH je karikatura koju treba ukinuti“.

2010.: „Bosna i Hercegovina je nemoguća država. Srpski narod će jednog dana na referendumu odlučiti o svom statusu.“

2010: „Moj glavni grad je Beograd.“

2010.: „Građani Republike Srpske na referendumu o podršci Dejtonskom sporazumu mogli bi se izjasniti već u februaru.“

2010.: „SNSD će predložiti usvajanje zakona o zabrani nošenja burki u BiH.“

2012.: „Mi ne volimo nikakvu Bosnu, samo RS! BiH nam je samo usputna stanica na kojoj smo morali stati.“

2012.: „Niko ne može da nam zabrani referendum. Mi nikad nismo odustali od njega, ali za sve postoji tajming.“

2012.: „BiH je trula zemlja i ne zavređuje da postoji“.

2014. „U Srebrenici se nije dogodio genocid.“

2014: „Putin mi je obećao pomoć za RS, a Krim je završen posao.“

2014.: „Karadžić i Mladić su bili borci za slobodu, treba im odati priznanje.“

2007. izjavio: U Srebrenici je bio genocid!

Vrijedi podsjetiti i da je Dodik 2007. priznao da se u Srebrenici desio genocid.

– Ja znam savršeno dobro što je bilo u Srebrenici. U Srebrenici je bio genocid i to je neosporna pravna činjenica. To je presudio Sud u Hagu – izjavio je Dodik 2007. godine u Centralom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem.

Također, u maju 2008. Dodik je, govoreći o tadašnjem izbornom zakonu za Srebrenicu, optužio opozicijski SDS da je 1995. organizirao masakr i genocid u tom gradu! Dodik je tada ustvrdio i da „posjeduje dokaze da su na sastanku u Bratuncu, gdje je dogovaran masakr Srebreničana, osim vojnih zapovjednika, učestvovali i vodeći političari SDS-a“

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO