Šabotić: Zukorlić više nije muftija, stekli su se uslovi za jedinstvenu Islamsku zajednicu! Organizujemo peticiju za jedinstvo IZ!

NOVI PAZAR – Član Izbornog štaba SDP Albin Šabotić najavio je danas prikupljanje potpisa za formiranje Jedinstvene islamske zajednice, koja će biti zajednica svih muslimana sa ovih prostora, a nakon što je Muamer Zukorlić ranije danas podneo ostavku na poziciju sandžačkog muftije.

Ocenivši da je reč o istorijskom događaju, Šabotić je rekao da je Zukorlić bio najveća kočnica jedinstvenoj Islamskoj zajednici i da su njegovim odlaskom sa fukcije muftije stvoreni uslovi da se formra jedinstvena verska zajednica.

“Muamer Zukorlić više nije muftija. Iako se stvari nisu odvijale kako je on zamislio, da zamrzne funkciju da bi joj se mogao vratiti nakon debakla koji sam sebi naslućuje, on više nikada neće biti muftija. Upravo je to njegov najbolji potez, jer je on bio najveća kočnica pomirenju”, rekao je Šabotić novinarima.

Napuštanje Islamske zajednice u Srbiji Zukorlić je nazvao “bombom”, a Šabotić kaže da je to “ćorak” i dodao da razdor u Islamskoj zajednici nema istorijsko uporešti već je to, kako je rekao, proizvod dva čoveka željna moći.

“Cilj prikupljanja potpisa za jedinstveno Islamske zajednice je da se svi politički, verski i kulturološki faktori stave po starni, a da se građani ujedine oko ideje bezuslovnog pomirenja Islamske zajednice”, naveo je Šabotić.

Nakon skupljenih potpisa znaćemo, kazao je, ko je iskreno za pomirenje, a kome je to samo politički marketing.

“Politika i stranke su prolazne, a Islamska zajednica je ono što ostavljamo deci”, rekao je istakavši da peticija neće biti peticija Sandžačke demokratske partije jer toj stranci ne treba “nova SDP Islamska zajednica, kao što nisu potrebne ni BDZS ni SDA Islamske zajednice.”

Zato će se, kazao je, potpisi prikupljati u nestranačkim prostorijama ili na internetu u narednih mesec dana, nakon čega će ona biti predata Rijasetu Bosne i Hercegovine i Dijanetu Turske.

Problem razjedinjene Islamske zajednice, Šabotić je definisao kao decenijski i najveći problem svih Bošnjaka i svih musimana, a ovaj momenat ocenio kao istorijski trenutak za pomirenje i ujedinjenje Islamske zajednice jer su mnogi napustili ovu instituciju upravo zbog Muamera Zukorlića koji je privatizovao, politizovao i komercijalizovao Islamsku zajednicu.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO