Sa 0,4 promila alkohola nema više vožnje – put nastavljate peške!

Kombinacija alkohola i vožnje je i do sada mogla da vas dovede u veliku nevolju, ali situacija je nedavno postala još ozbiljnija. Do sada je bila praksa da ako vas policija uhvati sa 0,3 do 0,5 promila alkohola u krvi, da dobijete kaznu i nastavite svojim putem. Međutim, od sada vam više neće biti dozvoljeno da nastavite vožnju.

Za volan će smeti da sedne samo drugi trezan vozač. U suprotnom moraćet da ostavite auto na licu mesta i nastavite put taksijem ili autobusom ili da odspavate dok nivo alkohola ne padne ispod 0,3 promila.

Da li se promenio zakon?

Zakon nije menjan, već je navodno nezvanično stigao nalog da Član 187. Zakona o bezbednosti saobraćaja počne striktno da se primenjuje, a u njemu piše da vozač pod dejstvom alkohola ne sme da vozi. Isti Član kaže da je osoba pod dejstvom alkohola ako u krvi ima više od 0,3 promila alkohola.

Koliko je to piva/rakije?

Čak i jedno klasično pivo (0,5 l), naročito na prazan stomak, može da vas dovede do 0,4 promila alkohola, ali to zavisi od sledećih faktora:

a) prazan ili pun stomak – ako se pije na prazan stomak, nivo alkohola u krvi će naglo skočiti, dok će se na pun stomak podizati lagano i do nižeg nivoa

b) naviknutost na alkohol – što više pijete, jetra će brže da ga prerađuje

c) brzina konzumiranja – što brže pijete, veću koncentraciju ćete postići u kraćem periodu

d) vrsta pića – čak ni svako pivo nema isti procenat alkohola. Na primer, Zaječarsko ima 4,5%, Apatinsko 4,7%, Lav 5,0%, Nikšićko tamno 6,2%…

e) vreme proteklo od konzumiranja poslednjeg pića do merenja

f) pol – muškarci bolje podnose alkohol od žena (i brže ga prerađuju)

g) težina – osobe sitnije konstitucije teže podnose alkohol

Postoje neka uopštena pravila koja govore koliko ćete imati promila alkohola u krvi nakon nekoliko čašica žestine, piva ili vina, ali se pokazalo da su u praksi rezultati često neočekivani.

Preuzeto sa: Polovniautomobili.com

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO