Naslovna Featured Istaknuto RUŽIĆ ŠALJE INSPEKCIJU U NOVI PAZAR! Puštanje himne sandžačkih Bošnjaka umesto ”Bože...

RUŽIĆ ŠALJE INSPEKCIJU U NOVI PAZAR! Puštanje himne sandžačkih Bošnjaka umesto ”Bože pravde” je skandal

ruzic-salje-inspekciju-u-novi-pazar!-pustanje-himne-sandzackih-bosnjaka-umesto-”boze-pravde”-je-skandal

BEOGRAD/NOVI PAZAR – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da je skandal puštanje tzv. himne sandžačkih Bošnjaka umesto himne ”Bože pravde” u jednom odeljenju Osnovne škole ”Rifat Burdžović- Tršo” u Novom Pazaru i najavio da će prosvetna inspekcija utvrditi odgovornost učiteljice i direktora te škole.

Ružić je istakao da ovaj slučaj predstavlja nepoštovanje države i svih njenih simbola i svega što, kako je kazao, država pruža svim njenim građanima i građankama.

”Takav čin u Novom Pazaru predstavlja devastiranje i urušavanje himne i državnih simbola Republike Srbije. Zbog toga će prosvetna inspekcija postupati promptno i u skladu sa zakonom utvrdi odgovornost i učiteljice i direktora”, naveo je Ružić, saopšteno je iz iz resora prosvete.

Istakao je da država obezbeđuje veliki stepen ravnopravnosti i prava svim nacionalnim manjinama kada je reč o ostvarivanju prava na jezik, kulturu i obrazovanje.

Ružić je naveo da se u škkolama u Srbiji nastava u potpunosti izvodi na osam jezika nacionalnih manjina, da se odobravaju i štampaju udžbenici na jezicima tih manjina, kao i da je kroz poseban predmet – maternji jezik sa elementima nacionalne kulture na 16 jezika nacionalnih manjina omogućeno čuvanje nacionalne kulture, jezika i identiteta.

”Malo je zemalja u kojima predstavnici manjina mogu da se upisuju u javne knjige na svom pismu, obraćaju u opštini na svom jeziku, imaju pozitivnu diskriminaciju pri zapošljavanju, gde se ispisuju toponimi na jezicima manjina. Retko koja zemlja je hvaljena na ovu temu kao Srbija”, naveo je ministar.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version