Ružić: Najdrastičnija opcija – školska godina od 1. septembra po modelu iz 2020.

Ukoliko epidemiološka situacija bude tako nalagala, krenućemo sa školskom godinom 1. septembra po prošlogodišnjem modelu, izjavio je za TV Prva ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i dodao da je to “najdrastičnija opcija” i da je još preuranjeno za donošenje konačne odluke.

Ružić je istakao da „prošlogodišnji model“ znači da bi vrtići radili u punom kapacitetu.

„Đaci od prvog do četvrtog razreda išli bi na neposrednu nastavu podeljeni u dve grupe po 15, đaci petog do osmog razreda išli bi u školu po sistemu ‘dan za dan’ u dve grupe, a srednjoškolci i gimnazijalci ‘nedelju za nedelju’“, rekao je Ružić.

Naglasio je da je to „najdrastičnija opcija“, koja nas očekuje ako epidemiološka slika bude nepovoljna i da se iskreno nada da ćemo na regularan način početi školsku godinu, ali da „moramo vrlo odgvorno tome pristupiti“.

„Da bi do toga došlo, apelujem na roditelje i prosvetne radnike, ali i sve građane da se vakcinišu protiv kovida-19“, rekao je Ružić i podsetio da je u prosveti više od polovine vakcinisano i ocenio da je to dobar pokazatelj odgovornog ponašanja, ali očekuje da još veći broj njih pristupi tome.

Kada je reč o vakcinaciji dece, naglasio je da niko neće nametati takvu odluku, ali da je mišljenja da, ukoliko shvatamo da je imunizacija civilizacijska tekovina, onda je logično da o tome porazmisle i roditelji i da donesu odluku u skladu sa zaštitom zdravlja nacije.

Autor:FoNet

Branko RužićIzvor: N1

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO