Naslovna Featured Istaknuto Ružić: Najdrastičnija opcija – školska godina od 1. septembra po modelu iz...

Ružić: Najdrastičnija opcija – školska godina od 1. septembra po modelu iz 2020.

ruzic:-najdrasticnija-opcija-–-skolska-godina-od-1-septembra-po-modelu-iz-2020.

Ukoliko epidemiološka situacija bude tako nalagala, krenućemo sa školskom godinom 1. septembra po prošlogodišnjem modelu, izjavio je za TV Prva ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i dodao da je to “najdrastičnija opcija” i da je još preuranjeno za donošenje konačne odluke.

Ružić je istakao da „prošlogodišnji model“ znači da bi vrtići radili u punom kapacitetu.

„Đaci od prvog do četvrtog razreda išli bi na neposrednu nastavu podeljeni u dve grupe po 15, đaci petog do osmog razreda išli bi u školu po sistemu ‘dan za dan’ u dve grupe, a srednjoškolci i gimnazijalci ‘nedelju za nedelju’“, rekao je Ružić.

Naglasio je da je to „najdrastičnija opcija“, koja nas očekuje ako epidemiološka slika bude nepovoljna i da se iskreno nada da ćemo na regularan način početi školsku godinu, ali da „moramo vrlo odgvorno tome pristupiti“.

„Da bi do toga došlo, apelujem na roditelje i prosvetne radnike, ali i sve građane da se vakcinišu protiv kovida-19“, rekao je Ružić i podsetio da je u prosveti više od polovine vakcinisano i ocenio da je to dobar pokazatelj odgovornog ponašanja, ali očekuje da još veći broj njih pristupi tome.

Kada je reč o vakcinaciji dece, naglasio je da niko neće nametati takvu odluku, ali da je mišljenja da, ukoliko shvatamo da je imunizacija civilizacijska tekovina, onda je logično da o tome porazmisle i roditelji i da donesu odluku u skladu sa zaštitom zdravlja nacije.

Autor:FoNet

Branko RužićIzvor: N1

Podeli

Exit mobile version