Ruta hašiša – Maroko, Crna Gora, Libija

Jedanaest uhapšenih crnogorskih državljana koji su uhapšeni u italijanskim teritorijalnim vodama zbog krijumčarenja čak dvadeset tona hašiša, pripadaju jednom od ozloglašenih kotorskih kriminalnih klanova.
Kakva je procedura istražnih radnji u italijanskom pravosuđu, kolika je moguća kazna su neka od pitanja koja su otvorena nakon presijecanja lanca krijumčarenja.
Uz to, otvoreno je pitanje kako se brod sa tonama hašiša nalazio više od mjesec u crnogorskoj Luci Zelenika, bez ikakve kontrole nadležnih?

Kako je krivično djelo krijumčarenja 20 tona hašiša izvršeno na teritoriji koje pokriva italijansko pravosuđe, 11 crnogorskih državljana će biti procesuirani u toj zemlji.
Istragu vodi državni tužilac (Pubblico ministero), koji vjerovatno ima dovoljno dokaza za optuženje jer sama količina droge ukazuje da je djelo već počinjeno, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) podgorički advokat Nikola Martinović objašnjavajući procedure u italijanskom pravosuđu.
Odgovarajući na pitanje da li crnogorski državni organi imaju ulogu u narednom procesu istrage Martinović kaže da postoji mogućnost da se italijanski organi obrate crnogorskim nadležnim institucijama za dodatne informacije.
“Italijansko pravosuđe, u prvom redu italijanski tužilac može zahtijevati određene informacije i podatke putem međunarodne krivične pomoći koju će obaviti vjerovatno i sa crnogorskim tužilaštvom, odnosno pravosuđem. Takvu komunikaciju obaviće uobičajenim kanalima jer Crna Gora ima potpisane sporazume o direktnoj saradnji”, kaže Martinović.
Ukoliko tužilac iz Italije procjeni da im treba neki podatak, navodi advokat Martinović, on će to službenim putem zatražiti.
“Sa druge strane, informacija koja je potekla od crnogorske policije i koja je dovela do prekida ovog krijumčarskog lanca svakako predstavlja doprinos i po mom mišljenju tom doprinosu crnogorske policije nije dat dovoljan značaj. To dokazuje da se crnogorska policija nalazi u krugu evropskih policija koje sarađuju i da evropske policije vjeruju crnogorskoj kada su u pitanju dostavljanja određenih obavještajnih informacija u pogledu otkrivanja krivičnih djela. Vjerovatno će crnogorska policija zahtijevati, kao što je poslala Italijanima informaciju o ruti i mogućim izvršiocima krivičnih djela, povratne informacije kako bi određene krake za koje sada ne postoje dokazi mogla i u budućem periodu da prati”, riječi su Nikole Martinovića.

Uprava crnogorske policije je korigovala prvobitnu informaciju o zapljeni dvije tone hašiša na brodu “Remus” u italijanskim teritorijalnim vodama, jer je dodatnom pretragom broda pronađeno ukupno 20 tona hašiša zapakovanog u vreće i skrivenog u štekovima.
“Pretres broda je trajao više dana i nakon pronalaska skrivenih prostorija, takozvanih štekova i pronalaska opojne droge hašiša utvrđeno je da se radi o 20 tona droge”, kaže direktor kriminalističke policije, Enis Baković.
Nezvanične informacije govore da su jedanaest uhapšenih u italijanskim teritorijalnim vodama pripadnici ili bliski škaljarskom kriminalnom klanu, koji je više godina u sukobu sa suprotstavljenim kavačkim klanom, čiji su pipci rašireni i u zemljama regiona.
Međunarodnom akcijom je koordinirala američka Agencija za borbu protiv droga (DEA) na osnovu informacija crnogorske policije.
Advokat Nikola Martinović ističe da su kazne za ovakva djela rigorozne.
“Kada državni tužilac u Italiji završi istragu, onda će o svim elementima istrage obavijestiti okrivljene jednim aktom koji još nije optužnica, već akt o završetku istrage i onda će odbrana i svi okrivljeni imati priliku da iskažu svoje viđenje u pogledu svih dokaza i teza tužilaštva. Zatim će tužilac predati cijeli slučaj sudu. Kad su u pitanju ovako velike količine opojnih droga i organizacija transporta, može se reći da će kazne biti veoma rigorozne i po mom mišljenju ni jedno lice koje bude u tom lancu odgovornosti neće dobiti kanu koja je manja od pet godina zatvora. Naravno, dobiće i mjeru bezbjednosti koja se zove protjerivanje iz Italije po izvršenju krivične sankcije”, pojašnjava Martinović.
Još jedan aspekt ove priče predstavlja činjenica da je brod “Remus” prije isplovljavanja prema Italiji, odnosno krajnjoj destinaciji Libiji, bio mjesecima usidren u crnogorskoj Luci Zelenika, gdje se, prema pisanju “Vijesti”, nalazio na “čekanju posla”. Vlasnik broda je jedna italijanska kompanija.
Otvoreno je pitanje koja institucija je bila odgovorna za kontrolu broda koji je usidren u Luci Zelenika, kao i za kontrolu tereta, utovara i istovara.
Ta pitanja je RSE poslao Ministarstvu pomorstva i saobraćaja, odnosno Direktoratu za pomorski saobraćaj. Odgovor iz Ministarstva još nije uslijedio.
Opis Luke Zelenika, njeni kapaciteti se nalaze na internet stranici Morskog dobra čijeg je direktora Predraga Jelušića RSE pitao da li Morsko dobro ima bilo kakve nadležnosti na Lukom Zelenika.
Jelušić kaže da Luka Zelenika nema nikakav ugovor sa Javnim preduzećem Morsko dobro a, između ostalog, u toj Luci postoji problem sa vlasništvom.
“Postoje određeni neriješeni imovinsko-pravni odnosi na kojima smo mi više puta insistirali kod nadležnih institucija da se taj problem na tom lokalitetu riješi, kako bi se stvorili uslovi za zaključenje konkretnog ugovora. To do sada nije urađeno pa taj prostor Luke Zelenika nema nikakav ugovorni odnos sa Morskim dobrom. Ova situacija svakako nema veze sa našom nadležnošću, a važno je u narednom periodu stvoriti rješenje za funkcionisanje te Luke na jedan legalan način kroz prethodno rješavanje imovinsko pravnih odnosa i statusa, prvenstveno za lokalitet Luke Zelenika koja je prepoznata kao Luka od lokalnog značaja”, kaže direktor Jelušić.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO