Ruski MiG-31 pratio norveški avion iznad Barencovog mora

MOSKVA – Ruski lovac-presretač MiG-31 ispratio je norveški patrolni avion R-8A Posejdon iznad Barencovog mora, koji je leteo ka ruskoj granici, saopštio je danas Nacionalni centar za kontrolu odbrane.

Ruska sredstva kontrole vazdušnog prostora nad Barencovim morem su 13. aprila otkrila vazdušni cilj koji se približava državnoj granici Ruske Federacije, saopštio je Centar, prenele su RIA Novosti.

Da bi identifikovali vazdušni cilj i sprečili narušavanje državne granice Ruske Federacije, lovac MiG-31 je podignut u vazduh i sastava snaga PVO Severne flote, dodaje se u saopštenju.

Posada ruskog borbenog aviona identifikovala je vazdušni cilj kao patrolni avion R-8A Posejdon iz baze norveškog ratnog vazduhoplovstva, naveo je Centar.

Napomenuo je i da se “nakon što se strani vojni avion okrenuo od državne granice Ruske Federacije, ruski lovac bezbedno vratio na aerodrom i nije dozvolio kršenje državne granice Ruske Federacije“.

Centar je dodao da je let ruskog lovca izveden u strogom skladu sa međunarodnim pravilima iznad neutralnih voda bez prelaska vazdušnih puteva i opasnog približavanja letelici strane države.

Norveško Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije danas da je ta zemlja odlučila da protera 15 službenika ruske ambasade u Oslu, optužujući ih da su “obaveštajci koji deluju pod okriljem diplomatskih položaja”, preneo je Rojters.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova potom je daopštilo da će Moskva odgovoriti na najavu Norveške o proterivanju 15 zaposlenih u ambasadi Rusije.

Norveška je članica NATO-a i deli granicu sa Rusijom na Arktiku

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO