Rusija: Zabranjena objava karikature Poslanika s.a.w.s.

Ruska federalna služba za nadzor komunikacija Roskomnadzor, upozorila je medije koji su objavili karikature poslanika Muhameda, da je to protiv zakona te zemlje i etničkih normi koje u njoj važe.

“Objavljivanje takvih karikatura u ruskim medijima je protivno etničkim i moralnim normama koje važe stoljećima. Širenje karikatura na religijske teme u medijima može biti shvaćeno kao uvreda ili ponižavanje predstavnika vjera i religijskih grupa i ocijenjeno kao poticanje etničke i vjerske mržnje, kršenje ruskog zakona”, priopćio je Roskomnadzor, kako prenosi Beta agenciju AP.

Takvo objavljivanje, također, može štetiti ruskim zakonima o medijima i antiekstremizmu, navodi Roskomnadzor, pozivajući ruske medije da se “suzdrže od objavljivanja karikatura koje mogu biti shvaćene kao uvreda”.

Odgovor na raspravu

Roskomnadzor je objavio ovo priopćenje kao odgovor na raspravu o “zakonitosti objavljivanja karikatura koje prikazuju religijske objekte ili predmete obožavanja koji se tiču osjećanja religioznih ljudi”.

Mnogi listovi i magazini diljem svijeta tiskali su karikature poslanika Muhameda, koje je objavio tjednik Charlie Hebdo, čijih je 12 zaposlenih ubijeno u napadu 7. siječnja u Parizu.

Iako je rusko rukovodstvo izjavilo sućut Francuskoj, a šef diplomacije Sergej Lavrov sudjelovao u maršu solidarnosti u Parizu, komentatori naklonjeni Kremlju i muslimani, optužili su crtače da izazivaju napade.

Izvor: Agencije

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO