Naslovna Vijesti Rusija zabranila ulazak u zemlju još nekolicini evropskih čelnika

Rusija zabranila ulazak u zemlju još nekolicini evropskih čelnika

Rusija je zabranila ulazak na svoju teritoriju još nekolicini čelnika Evropske unije, saopćila je ruska diplomatija, dodajući da je ta odluka odgovor na “apsurdnu politiku jednostranih restrikcija” Brisela.

– Ruska strana odlučila je proširiti recipročnu listu predstavnika iz članica EU-a i institucija kojima je zabranjen ulazak u Rusiji – objavilo je ministarstvo vanjskih poslova na svojoj internet stranici.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Rusije navedeno je da se ova mjera odnosi i na “privatne evropske vojne kompanije koje djeluju širom svijeta”, dajući do znanja da je ona odgovor na evropske sankcije uvedene u decembru protiv ruske paravojne grupe Wagner, prenose agencije, javlja Al Jazeera.

Zapadne zemlje poput Francuske, Njemačke i Velike Britanije optužuju tu grupu da provodi tajne operacije destabilizacije na račun Moskve u zemljama u sukobu kao što su Ukrajina i neke afričke zemlje.

Nota u kojoj rusko ministarstvo vanjskih poslova obavještava EU o ovom koraku upućena je uredu EU-a u Rusiji u skladu s redovitom procedurom.

Evropska unija je izrazila “žaljenje” zbog odluke Rusije da zabrani evropskim čelnicima ulazak na svoju teritoriju, što je nova epizoda u ozbiljnoj diplomatskoj krizi zbog Ukrajine.

– EU žali zbog odluke ruskih vlasti – reagirao je glasnogovornik EU-a u saopćenju.

– Ovoj odluci nedostaje pravna utemeljenost i jasnoća i na nju ćemo primjereno odgovoriti – dodao je.

Ovaj diplomatski ping-pong oko sankcija nastavlja se u trenutku kada Zapad prijeti Rusiji “sveobuhvatnim” i koordiniranim strateškim odgovorom ako napadne Ukrajinu.

(Vijesti.ba / FENA)

Exit mobile version