Rusija: Vojnici muslimani po prvi put za Bajram imaju slobodan dan

Muslimani koji služe rusku vojsku po prvi put u historiji će ovog Bajrama imati slobodan dan, prenijele su ruske novine Izvestija. U Ministarstvu odbrane su za ove novine kazali da će svaki musliman koji je u ruskoj vojsci, bilo oficir ili vojnik imati pravo na odmor za vrijeme Kurban-bajrama, ukoliko to želi. Odmor ne mogu iskoristi samo oni vojnici i starješine koji toga dana imaju redovno dežurstvo ili se nalaze na granicama.

Aleksandar Vasiljević Surorov, načelnik Uprave za rad sa vjernicima, Glavne direkcije za rad sa osobljem je saopćio da je ova odluka u skladu sa ruskim zakonima koji garantiraju vojnicima slobodu vjeroispovijesti: “Komanda vojnih jedinica pomaže vojnicima da zadovolje svoje vjerske potrebe, u što ulaze i pripreme i obilježavanja vjerskih praznika, ali uz uzimanje u obzir specifičnosti vojne službe.

Mogomedbekov Hazrad Ahmed, pomoćnik komandanta Uprave za odnose sa vjernicima u Kaspijskoj floti, je saopćio: “Vojni službenici muslimani imat će pravo da na dan Bajrama odsustvuju sa posla i iz službe kako bi mogli obaviti bajram-namaz, kao i da su vojnicima dozvoljeni svi vjerski rituali.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO