Naslovna Featured Istaknuto RUSI STIGLI U SANDŽAK! Bocan Harčenko u prvoj poseti Novom Pazaru: Sandžak...

RUSI STIGLI U SANDŽAK! Bocan Harčenko u prvoj poseti Novom Pazaru: Sandžak primjer drugim regionima

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko rekao je nakon sastanka sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem da je Sandžak postao faktor stabilnosti u Srbiji i da bi na taj region mogli da se ugledaju i drugi prostori na Balkanu. Ambasador je nakon prve posjete Novom Pazaru ocjenio da Sandžak, kao multinacionalna, multikulturna i multikonfensionalna regija, daje veliki doprinos kulturi cele Srbije.

Ovo je prva posjeta ambasadora Ruske Federacije u Srbiji Aleksandra Bocana Harčenka Novom Pazaru, domaćin mu je bio prvi čovjek Grada Nihat Biševac. Dvojica zvaničnika razgovarala su o daljem unapređenju dobrih odnosa između Srbije i Rusije, odnosno Novog Pazara i gradova Rusije čiji privrednici već posluju sa našim firmama.

Gradonačelnik Biševac ambasadora Bocana Harčenka upoznao je sa trenutnom situacijom u gradu i regionu, a njegovu posjetu Novom Pazaru vidi kao izuzetno važnu. Biševac je naglasio da je u Novom Pazaru uspostavljena politička stabilnost koja je, kako je ocjenjuje, uslov razvoja i prosperiteta.

“Odnosi između dve zemlje su odlični, Rusija nudi određene povlastice kompanijama iz naše zemlje i u tome vidimo šansu za privrednike iz Novog Pazara. Takođe, vidimo priliku i u turizmu  Rusi posećuju Srbiju, a naša želja je da obiđu i Novi Pazar i Sandžak, sredinu u kojoj nikada nije bilo incidenata na nacionalnoj osnovi”, izjavio je gradonačelnik Biševac nakon sastanka.

Jedna od tema susreta ticala se i unapređenja ekonomskih odnosa.

“Zadovoljni smo ocenom situacije u regionu i vidi se da su u Sandžaku zavladali međunacionalni mir, stabilnost i sloga, a politička i socijalna situacija stvaraju najbolje prilike za dodatna ulaganja i ekonomski razvoj. Rusija će pokušati da iskoristi te prilike. Dobili smo dobre ekonomske ponude i one će sigurno biti razmatrane na sednici Mešovite komisije Srbije i Rusije koja će biti održana početkom marta”, poručio je ambasador Harčenko.

Domaćin, prvi čovjek Novog Pazara Nihat Biševac sa saradnicima upoznao je gosta, ambasadora Rusije sa znamenitostima ovog grada, gosti su obišli Staru čaršiju, Bedem, Altun-alem džamiju i Sopoćane.

Exit mobile version