Rukovodioci zdravstvenih ustanova istakli da se sa donacijama postupa transparentno

Opšta bolnica, koja od nedavno funkcioniše kao regionalni COVID centar, transparentno postupa sa svim donacijama rečeno je danas, kako bi sačuvali poverenje svih donatora kojima su u upravi te zdravstevne ustanove veoma zahvalni za pomoć. Svi donirani aparati, sredstva i roba su u upotrebi istaknuto je na konferenciji na kojoj su izneti podaci i o namenskim novčanim uplatama.

Koordinator regionalnog covid centra Mirsad Đerlek kazao je da je zahvaljujući timskom radu i pomoći stručnjaka koji su boravili u Novom Pazaru situacija u toj zdravstvenoj ustanovi stabilizovana, ali da se na ovu bolest i dalje mora gledati ozbiljno.

„Nemamo gužvi po krugu bolnice, na Infektivnom odeljenju imamo od 5 do 10 pacijenata koji sada čekaju na red nekih 10. minuta. Broj hospitalizovanih u bolnici u samom piku 8. jula je bio 389 a juče smo imali 136 ili 137 pacijenata. Svi statistički podaci govore da smo uspeli da stvorimo jedan stabilan sistem funkcionisanja. Ovo su lepe informacije ali to nas ne sme ohrabriti jer moramo da nastavimo vrlo ozbiljno da se ponašamo u smislu COVID-19. Jer sada smo na pola a želimo da ovu bitku dobijemo do kraja“, kazao je Đerlek.

On je, komentarišući brojne navode na društvenim mrežama, kazao da ni u kom slučaju neće dopustiti spekulacije po pitanju donacija.

„Prvo šta smo uradili jeste da smo obrazovali jedan vrlo ozbiljan tim ljudi koji će pratiti svaku donaciju koja dođe u opštu bolnicu odnosno regionalni kovid centar“, kazao je Đerlek.

Direktor Doma zdravlja Ervin Ćorović, govoreći o donaciji iz Turske, kazao je da ništa od opreme koju je Turska uputila nije nestalo. On je objasnio da su sredstva iz donacije u upotrebi.

“Iz Turske je stiglo 10.000 seroloških (brzih) testova koji su raspoređeni u domovima zdravlja u Tutinu (1.920) i Novom Pazaru (5.120), Zavodu za javno zdravlje (1.000) i Opštoj bolnici (1.960). Pet respiratora je još uvek u magacinu jer trenutno imamo dovoljno tih aparata u našem respiratornom centru”, objasnio je Ćorović.

 Govoreći o dva aparata za PCR testiranje koji su tokom konfencije stajali na stolu, Ćorović je naglasio da oni evidentno nisu nestali, već da trenutno zbog nepostojanja uslova ne mogu biti  upotrebljeni. Lekovi koji su poslati u Turskoj donaciji koriste se prema protokolu lečenja koji se u našoj zemlji sprovodi.

“Turska nam je donirala i dva leka – Hlorokin i Tamiflu. Hlorokin koristimo, ali se Tamiflu u Srbiji ne koristi za lečenje pacijenata obolelih od kovida. U apoteci je, sačuvan je i možda će biti korišćen za nešto drugo”, izjavio je Ćorović.

 Opštoj bonici u Novom Pazaru brojni pojedinci, humanitarne organizacije i kompanije, pored važnih aparata, medicinske opreme i potrošne robe i materijala, za šta postoji uredna evidencija, uplatili su na namenski račun značajna sredstva kazao je član uprave bolnice Vahidin Melajac.

“Što se tiče finansijskih sredstava koja su uplaćena na račun opšte bolnice su; Fondacija Đoković 5 miliona dinara, Mocarst kladionice milion i stosedamdesetpet hiljada dinara, WEB business solutions i obuća Metro po 100 hiljada dinara, Biševac servis 120 hiljada dinara, Tref DOO 60 hiljada dinara,Erste banka 864 hiljade dinara, Vlada Crne gore 10 hiljada eura, Grad Novi Pazar 1000 eura, to je sa namenskog računa ali ima još sredstava, DOO PIB Novi Sad 50 hiljada dinara, BEL DOO Ratina 100 hiljada, Nerma i Selma 10 hiljada eura, Srpsko lekarsko društvo 229 hiljada dinara, SEDA milion dinara. Navešću i par lica širom Srbije koja su poslala simbolične cifre ali za nas iizuzetno bitne, to su Živadin Jovanović, Dijana i Mikailo, Jelena Popović, Katarina Miničić, Branislav Ješić i Boris Bursać. Što se tiče sredstava tu imamo konačnu cifru to je 12. 533, 559 dinara“, istakao je Melajac.

Komentarišući fotografiju koja se pojavila na društvenim mrežama na kojoj se, navodno, vidi kako se donirana oprema iznosi iz bolnice u privatnom automobilu, Đerlek je kazao da je reč o pozajmljivanju, odnosno davanju na revers starog aparata, koji nije predmet donacije,doktoru  Emru Bihorcu koji se i sam leči od infekcije.

“Na slici je doajen Emro Bihorac (pulmolog) koji je bolestan, na kućnom lečenju. Zamolio je da na revers uzme stari koncetrator kiseonika, star 10 godina, neophodan za njegovo lečenje. Mi izlazimo u susret svim građanima, ne samo lekarima, dajemo na revers sve što možemo da damo, krevete, štake, dušeke. I to je deo borbe protiv ove bolesti”, poručio je Đerlek.

 Na pitanje novinara da prokomentariše protest održan u subotu, Đerlek je kazao da u demokratskom sistemu svako ima pravo da izrazi svoje zadovoljsto ili nezadovoljstvo.

“Izuzetno mi je žao i krivo što su baš našli taj dan, kad je bilo 30 dana od smrti moje rahmetli majke, no svakom neka ide na čast sve. Ja sam pola dana okupio rpodbinu. Pokušali smo da izučimo jasin i uputimo dove, i moram biti sentimental. Meni je u tom trenutku bilo i ljudska i obaveza kao sinu da deo tog dana posvetim svojoj rahmetli majci, a deo pacijentima. A ljudima koji su tu izašli ja zaista nema šta da kažem. Ne želim da se bavim sporednim stvarima jer energija mojih kolega kao I moja biće usmerena na dalju borbu, jer još nismo završili sa borbom protiv kovida 19, ima ovde još dosta posla”, kazao je Đerlek.

Opšta bolnica, kako je istaknuto, transparentno postupa sa svim donacijama kako bi sačuvala poverenje svih donatora kojima su, naglašavaju, veoma zahvalni na pomoći.

 “Koristim priliku po stoti put ako treba po hiljaditi put da se zahvalim svim donatorima, brojnim pojedincima iz Novog Pazara, Sjenice, Tutina i cele Srbije, tu si I različite vrste udruženja, posebna zahvalsnost dijaspori koja nas nije zaboravila, kao I država koja je dala veliki doprinos, I svi oni koji su donirali veliko im hvala u moje lično ime I svih zaposlenih u opštoj bolnici jer je to bilo izuzetno važno u ovoj borbi sada I onoj što nas očekuje”, istakao je Đerlek.

A. Ademović

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO