Naslovna Vijesti Svijet Rudarska nesreća na jugu Turske: Izvučeno 15 rudara

Rudarska nesreća na jugu Turske: Izvučeno 15 rudara

Ermenik – Spašeno je 15 rudara od najmanje 18 u rudniku mrkog uglja u gradu Ermenik u južnoj turskoj provinciji Karaman.

 

Ekipa od 277 osoba nastavila je potragu za zarobljenim rudarima usljed poplave u rudniku, saopćeno je iz Uprave za vanredne situacije pri Vladi Republike Turske (AFAD).

Od spašenih rudara dvojica su povrijeđeni, dok zdravstveno stanje ostalih 13 rudara nije narušeno.

“Spasilačke ekipe rade prema direktivi AFAD-a. Počelo je ispumpavanje vode iz rudnika kako bi se spasili i ostali rudari”, navodi se u saopćenju AFAD-a.

Predsjednik AFAD-a Fuat Oktay također je na terenu, kako bi nadgledao aktivnosti, a na terenu se nalaze i turski ministar za energetiku i prirodne resurse Taner Yildiz, ministar za socijalnu sigurnost Faruk Celik, te ministar komunikacija, transporta i pomorstva lutfi Elvan.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je od ministara na terenu primio izvještaj o trenutnoj situaciji i naložio im mobilizaciju svih raspoloživih sredstava kako bi se što prije izvukli i preostali rudari zarobljeni u jami.

Riječ je o privatnom rudniku mrkog uglja, a nakon nesreće u rudnik su stigle brojene ekipe hitne medicinske pomoći, vatrogasaca i spasilaca.

(Anadolu Agency)

Exit mobile version