RTV Slovenije izbacuje reklame čokolada i nezdrave hrane

538

Da bi poništio negativan uticaj televizijskih reklama na gojaznost dece i mladih, slovenački javni televizijski servis usvojio je stroga pravila u skladu s kojima će, u terminima kad je ta populacija pred tv-ekranima, biti zabranjeno komercijalno oglašavanje čokolada, bombona i drugih poslastica koje preterano debljaju, ali i druge nezdrave hrane.

Novi pravilnik o reklamiranju koji je usvojila slovenački javni servis uvažava odredbe nacionalnog zakonodavstva i preporuke Svetske zdravstvene organizacije, ali i nedavne studije slovenačkog Instituta za nutricionizam. Po njima je uticaj tv-reklama uveliko odgovoran za alarmantan trend povećanja gojaznosti među mladima.

Istraživanje, koje je u jednogodišnjem razdoblju obuhvatilo i analiziralo sadržaj programa svih televizijskih stanica, pokazalo je da se u Sloveniji 96 posto reklamnih oglasa za prehrambene proizvode odnosi na hranu čije bi komercijalno oglašavanje za decu i adolescente po preporukama Svetske zdravstvene organizacije trebalo biti zabranjeno.

Čak 77 posto takvih reklama odnosi se na proizvode s visokim udelom šećera i drugih stvari koje utiču na debljanje, zbog čega se deci ne preporučuju, bez obzira na njihovu potencijalnu nutritivnu vrednost.

U skladu sa zakonom i preporukom zdravstvene zajednice, među sadržaje s reklamama namenjenih deci do 15 godina, trebalo bi se zabraniti reklamiranje svih prehrambenih proizvoda s negativnim nutritivnim ili fiziološkim učinkom, poput onih koji sadrže transmasne kiseline, so, natrijum i šećer.

Direktor RTV Slovenije Marko Filli potpisao je nalog u skladu s kojim će se iz programa, zbog zdravlja mladih, izbaciti reklame proizvođača čokolade, bombona, raznih deserata, keksa, slatkog peciva i tzv. energetskih pića.

I komercijalne televizijske stanice najavile su smanjenje programskih sadržaja s reklamama za nezdravu hranu, no preporuke nutricionista i zakonske odredbe tumače manje konzervativno, pa ih neće u potpunosti izbaciti, već će povećati minutažu edukativnih programa s preporukama o fizičkoj aktivnosti i zdravom načinu života, objavili su slovenački mediji.

izvor: N1