RTS: Uskoro 23 inovativna leka o trošku države

325

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) od srede počinje potpisivanje posebnih ugovora sa 11 farmaceutskih kompanija, čime će se stvoriti uslovi da 23 inovativna leka budu dostupna o trošku države, prenosi RTS.

Reč je 18 lekova za odrasle i još pet za decu, naveo je RTS, dodavši da je za njihovo stavljanje na listu izdvojeno skoro milijardu dinara, a da je odluku o prvoj grupi prioritetnih lekova donela Lekarska komisija.

Inovativni lekovi su oni lekovi koji sadrže supstance koje do sada nisu korišćene u medicini ili zbir supstanci koje se koriste pojedinačno, ali ne u toj kombinaciji.

Udruženje proizvođača inovativnih lekova zatražilo je 10. novembra da se hitno otklone sve eventualne nejasnoće zbog kojih je odloženo zaključenje posebnih ugovora kojima se obezbeđuje izdavanje najsavremeniji lekova na teret RFZO.

Udruženje je podsetilo da je u oktobru ove godine postignut dogovor o sklapanju posebnih ugovora prema kojima bi posle dužeg niza godina 23 inovativna leka postala dostupna osiguranicima u Srbiji.

izvor: N1