Naslovna Vijesti RTS pretplata nenaplativa na sudu

RTS pretplata nenaplativa na sudu

Preko suda ništa nije naplaćeno, a sudski procesi su preskupi

Prelazak RTS-a na budžetsko finansiranje neće osloboditi građane dugovanja koja su napravili do ukidanja pretplate.

U praksi, male su šanse da će ih neko zbog tog duga goniti, pišu Novosti.

Godišnji iznos pretplate je 6.000 dinara, a troškovi advokata, sudskog postupka i izvršitelja su daleko veći, pa bi korist od dobijenih sporova bila manja od naplaćenog duga. Osim toga, rok zastarelosti je godinu dana.

Kako je Novostima potvrđeno u Vladi Srbije, RTS nema ni pravnih mogućnosti da dobije spor. Jer da bi neko državno ili komunalno preduzeće naplatilo potraživanja, ono je do sada podnosilo sudu predlog za izvršenje na osnovu takozvane verodostojne isprave. RTS ne može imati verodostojnu ispravu jer naplaćuje novac preko trećeg lica – Elektrodistribucije. A EPS pak ne može da tuži, zato što ne proizvodi TV program.

Tako su lane i odbačene tužbe Javnog servisa protiv 311 Čačana. U Komori izvršitelja kažu da bi sve naplate preko verodostojnih isprava sada trebalo da budu prebačene na privatne izvršitelje.

– Prema našim saznanjima, nema nijednog predmeta naplate potraživanja koji je RTS dao nekoj izvršiteljskoj kancelariji, a takvih izvršenja nema ni preko suda, kaže Miodrag Grujović, predsednik IO Komore.

Prema nekim procenama, čak tri četvrtine građana ne plaća pretplatu, i fizički bi bilo neizvodljivo protiv svih potezati prinudnu naplatu. To, ipak, ne znači da RTS treba da sedi skrštenih ruku. U Vladi kažu da će pravnici RTS tražiti mehanizam kako da namire dugovanja:

– I njima je jasno da ne mogu da uzmu pare od onih koji jedva plaćaju i struju, ali su svesni i da nije korektno prema redovnim platišama da dužnicima sve oproste.

U resornom Ministarstvu kulture i informisanja smatraju da je pitanje naplate ili odustajanja od dugova za pretplatu “pravno pitanje i stvar RTS“.

– Mi apelujemo na građane da plaćaju pretplatu dok se ne ukine i da izmire dugovanja i tako pomognu javnim servisima da ispune zakonsku i ustavnu obavezu kada je reč o javnom interesu u informisanju, kaže Dragan Kolarević, pomoćnik ministra zadužen za informisanje.

On se nada i da nećemo čekati dve godine da se nađe efikasan sistem, prihvatljiv za građane, koji će garantovati finansijsku stabilnost, ali i programsku nezavisnost RTS. Javni servisi biće na državnoj kasi do kraja 2015.

Posting....
Exit mobile version