Naslovna Svijet Turska RSE: Turski procvat kriptovaluta na putu u propast

RSE: Turski procvat kriptovaluta na putu u propast

rse:-turski-procvat-kriptovaluta-na-putu-u-propast

BEOGRAD – Kolaps dve menjačnice kriptovaluta za nedelju dana u Turskoj ugrožava uštedjevine stotina hiljada turskih gradjana koji su u kriptovalutama tražili zaštitu od inflacije u zemlji koja je do sada imala najveći obim transakcija kriptovaluta na Bliskom istoku, ali i koja najavljuje brzo regulisanje tržišta, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Stotine hiljada turskih gradjana rizikuje da izgubi uštedjevinu pošto su u samo nekoliko dana dve najveće kompanije za kriptovalute propale usled optužbi za prevaru, piše londonski Tajms (The Times).

Policija je u subotu uhapsila četiri osobe povezane sa platformom za trgovinu kriptovalutama Vebitkoin, dan pošto je kompanija saopštila da je prekinula s radom zbog, kako je navela, finansijskih poteškoća.

Generalni direktor Vebitkoina Ilker Bas, koji je uhapšen pod sumnjom za prevaru, prethodno je optužen da je bio deo ilegalne kladioničarske organizacije, javili su turski mediji.

Takodje, dodaje londonski list, prošle nedelje je istanbulska menjačnica Todeks zatvorena istovremeno zadržavajući investicije 390.000 korisnika.

Turske vlasti uhapsile su 62 radnika Todeksa i izdale medjunarodni nalog za hapšenje njenog izvršnog direktora Faruka Fatiha Ozera, za kojeg se tvrdi da je pobegao s imovinom u vrednosti od oko dve milijarde dolara.

Ako novac turskih investitora u kriptovalute nestane, gubici će predstavljati dodatni element nestabilnosti ionako klimave turske ekonomije, ocenjuje Njujork tajms i naglašava da su se mnogi Turci okrenuli kriptovalutama tražeći zaštitu od inflacije.

Životni standard u Turskoj je pod pritiskom dvocifrene inflacije i klimave valute, ukazuje Njujork tajms (The New York Times).

Iako su kriptovalute same po sebi rizične, mnogi Turci su im se okrenuli kao načinu da zaštite svoju uštedjevinu, s obzirom na to da je turska lira izgubila više od jedne četvrtine vrednosti u odnosu na dolar u poslednjih godinu dana.

Pad lire je povećao troškove uvozne robe i podstakao inflaciju što je dovelo do konstantne erozije životnog standarda.

Prema zvaničnim podacima, u martu je godišnja stopa inflacije bila 16 odsto, ali, ističe njujorški list, mnogi ekonomisti tvrde da zvanični podaci potcenjuju istinsku stopu.

Dve zatvorene turske menjačnice bile su deo procvata kriptovalute u toj zemlji, ukazuje Blumberg, dodajući da je dnevni obim trgovine na turskim kripto tržištima koji je krajem prošle nedelje bio na blizu dve milijarde dolara, privukao pažnju regulatora.

Šef Centralne banke rekao je u petak da se priprema više propisa za regulisanje tržišta naglasivši da postoji “uznemirujući odliv novca izvan Turske putem kriptovaluta”.

Istovremeno, dodaje Blumberg (Bloomberg), Ankara je zabranila institucijama za platni promet i elektronski novac da posreduju u transferu novca na platformama za kriptovalute.

Vebitkoin je četvrta najveća turska menjačnica sa skoro 60 miliona dolara dnevnog obima, navodi Koin geko koji prati podatke o ceni, obimu i tržišnoj vrednosti na kripto tržištima.

Više od polovine ovog obima, naglašava Blumberg, došlo je od bitkoina koji je protekle nedelje zabeležio značajan pad dok analitičari upozoravaju na dalje gubitke.

Bitkoin je globalno, uključujući i Tursku, zabeležio nagli pad vrednosti usled masovne prodaje izazvane zabrinutošću zbog strože regulacije kriptovaluta i većih poreza na kapitalnu dobit u SAD, piše Fajnenšel tajms (The Financial Times).

Vrednost bitkoina, kriptovalute kojom se najviše trguje, pala je za više od 20 odsto u odnosu na dolar otkako je 13. aprila dostigao rekordno visok nivo od preko 60.000 dolara po tokenu.

Bitkoin je u petak, potonuo na 47.705 dolara sa svog vrhunca od 63.000 dolara samo 10 dana ranije što, ukazuje Fajnenšl tajms, ilustruje veoma nestabilnu prirodu tržišta kriptovaluta.

Uprkos padu, bitkoin je od početka godine i dalje u porastu za 55 odsto i u proteklih 12 meseci je zaradio 560 odsto — što je ponovo rasplamsalo interesovanje za kriptovalute.

Prema podacima kompanije za analizu Čejn analizis, Turska ima najveći obim transakcija kriptovaluta na Bliskom istoku i nalazi se na 29. mestu u svetu, dok su obimi kripto trgovanja u Turskoj bili oko 27 milijardi dolara od početka februara do kraja marta.

indeksonline.rs/Beta

Exit mobile version