Rojters: Od 16. marta obavezna vakcinacija u Nemačkoj?

BERLIN – Buduća nemačka vlada planira da već sledeće nedelje parlamentu predloži zakon po po kojem bi, od 16. marta, vakcinacija protiv korona-virusa bila obavezna za sve zaposlene u bolnicama, staračkim domovima i drugim medicinskim ustanovama.

Prema predlogu zakona, u čiji tekst je Rojters imao uvid, osoblje koje radi u pomenutim ustanovama moraće do 15. marta da dokaže da je vakcinisano, ili da se oporavilo od korona virusa, odnosno da predoče lekarsko uverenje, ukoliko ne mogu da se vakcinišu.

Nemačka se dosad suzdržavala od uvođenja obavezne vakcinacije iz straha da će se suočiti sa nedostatkom medicinskog osoblja, ali je podrška toj ideji porasla jer se zemlja suočila sa porastom broja infekcija u četvrtom talasu pandemije, podseća Rojters.

Socijaldemokrate, Zeleni i Liberalno-demokratska stranka, koje bi trebalo da formiraju novu nemačku vladu u sredu, namerava da ovaj zakon predloži Parlamentu na usvajanje sledeće nedelje.

Budući da Nemačka namerava da do Božića vakciniše 30 miliona građana, novim zakonom bi se dozvolilo stomatolozima, veterinarima i lekarima da daju vakcine – na određeni period i uz odgovarajuću obuku.

Predloženi zakon bi, takođe, do 15. februara produžio privremene mere koje bi nemačkim saveznim pokrajinama omogućile da prema potrebi uvedu još strožije anti-kovid propise ako je potrebno.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO