Rodžer o Novaku: Jednostavno – toliko je dobar

544

Rodžer Federer, osvajač rekordnih 17 Gren slemova, kaže da je Novaka Đokovića izuzetno teško pobediti na US Openu jer je “toliko dobar”.

Jedan od najbolji igrača u istoriji i najbolji teniser i sportista sveta odigrali su prošle godine još jedan od epskih duela – kada je Novak posle velike borbe u četiri seta (6:4, 5:7, 6:4, 6:4).

“Lepo je videti da je trka ponovo zanimljiva, Endi je uspeo da smanji razliku u odnosu na Novaka. Takođe, pre svega, videti Novaka kako osvaja Rolan Garos je bila ogromna stvar – za tenis, za njega… Da osvoji sva četiri Slema, da kompletira Gren slem karijere. Pri tom, osvojio je i sva četiri najveća turnira u nizu, godina za nama bila je fenomenalna za njega. Biće ga izuzetno teško pobediti na US Openu, jednostavno – toliko je dobar. Kada izađe na Artur Eš, ili bilo koji teren takve veličine, gde se igra u pet setova, neverovatno teško ga je savladati “, kaže Federer.

Đoković igra od 21 čas duel polufinala US Opena sa Gaelom Monfisom, dok je, s druge strane, ispadanje Endija Marija u četvrtini finala ostavilo Novaku ‘brisan prostor’ da i peti put u svojoj karijeri godinu završi na prvom mestu (2011, 2012, 2014, 2015).

Ukoliko Srbin završi godinu na prvom mestu izjednačiće se upravo sa Švajcarcem po tom parametru, dok je Španac Rafael Nadal činio u dva navrata manje.

“Što se mene tiče, dosta je čudan osećaj – sedim u Švajcarskoj, u planinama, a US Open uveliko traje. Takav osećaj mi nije previše poznat, pošto sam svake godine – još od 1998. kada sam nastupao tamo kao junior – bio deo poslednjeg Gren slema sezone. Prosto, osećam se kao da nešto nedostaje, dok mi je istovremeno i teško. Naravno da bih voleo da igram na Ešu, da čujem huk publike ili budem samo u gradu”, ističe Rodžer, “Biti tamo sa svim igračima, sjajnim igračima… Opet, s druge strane, osećam se dobro, okej sam, zdrav sam. Uživam sa porodicom, ali veoma često uhvatim sebe kako proveravam šta se događa i gledam rezultate. Šta više, iznenađujem sebe koliko puta dnevnom proverim rezultate. Intrigiran sam, zanima me šta se dešava i šta će se dešavati”.

Novak u Njujorku igra za svoj 13 Gren slem u karijeri, a šesti od poslednjih osam.

izvor: B92