SARAJEVO – Prema indexu rizika od zaražavanja korona virusom, koji je danas objavio sarajevski portal Klix, najviši je na zabavama u zatvorenom prostoru.

To su barovi i noćni klubovi, putovanje avionima, koncerti, bioskopi i pozorišta, kontaktni sportovi, verske službe/zajedničke molitve i publika na sportskim događajima.

Tu rizike predstavljaju, zavisno od navedenog događaja, zatvoreni prostori, konzumiranje alkohola i cigareta, dugotrajno izlaganje, izražen kapljični prenos, prenos preko površina, pevanje, ispuštanje kapljica i blizak kontakt.

Ono što najviše utiče na širenje zaraže je, osim zatvorenog prostora, dužina ekspozicije i interakcije, gužve i snažno širenje kapljica dozivanjem, kijanjem, kašnjanjem i pevanjem.

U najniže rizike spada ostajanje kod kuće, zatim šetnja na otvorenom, naručivanje hrane, namirnica i uzimanje napitaka ili hrane „za poneti“.

Među umerene rizike je bavljenje sportovima, nabavka u marketima i kupovina gardarobe i kozmetike.

Srednji rizik je vežbanje u teretanama, kontakt preko predmeta i površina, nenošenje maski, visoka frekvenca disanja, zatim frizerski/kometički saloni, rad u kancelarijama i najzad konzumiranje hrane u zatvorenom prostoru restorana.

indeksonline.rs/Tanjug