RIK – Zahtev SDA nije u skladu sa zakonom

Beograd – Novi Pazar -Republička izborna komisija (RIK) ima razumevanja za zahteve Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Ugljanina, ali zakon ne predviđa mogućnost proširenog sastava biračkih odbora na izborima za savete nacionalnih manjina, rekao je danas sekretar RIK Veljko Odalović.

“Zakon je postavio ograničenje. Postoji samo redovan sastav biračkih odbora, a predstavnici lista mogu da nadgledaju kompletan izborni proces praktično od otvaranja biračkih mesta do zatvaranja, odnosno utvrđivanja rezultata”, kazao je Odalović na sednici RIK.

On je dodao da predstavnici lista koje učestvuju na izborima za nacionalne savete, primedbe mogu u formi prigovora da upute RIK-u.

“Obezbeđen je taj mehanizam zaštite, ali mi mimo zakona nismo mogli da izađemo jer bi ugrozili regularnost izbora”, kazao je Odalović.

Poslanička grupa SDA-Partija za demokratsko delovanje u Skupštini Srbije tražila je da se na izbore za nacionalne savete 26. oktobra primene ista pravila kao i na parlamentranim izborima i omogući predstavnicima proglašenih izbornih lista učešće u proširenom sastavu biračkog odbora.

U pisanom odgovoru na taj zahtev RIK je ocenio da su neprimerene tvrdnje o neravnopravnosti učesnika na predstojećim izborima za savete nacionalnih manjina.

RIK je naveo da je Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina u potpunosti regulisan sastav biračkih odbora koje čine predsednik, četiri člana i njihovi zamenici, a da uvođenje proširenog sastava biračkih odbora ne bi bilo u skladu sa zakonom.

U biracke odbore, kako je naveo RIK u odgovoru, imenuju se zaposleni u javnom sektoru, a propisano je da prilikom predlaganja predsednika i članova biračkih odbora i njihovih zamenika prednost treba dati upisanim u posebne biračke spiskove nacionalnih manjina.

RIK je ocenio i da je zahtev da se obezbedi zastupljenost perdstavnika proglašenih lista praktično nesprovodiv s obzirom da se istovremeno na celoj teritoriji Srbije sprovode izbori za 17 nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Kako se navodi, RIK je detaljno uredio pravo predlagača izbornih lista da ovlaste lica koja će pratiti kako rad te komisije, tako i biračkih odbora.

RIK je na današnjoj sednici proglasio još dve liste za učešće na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina.

Proglašene su liste “Gerhard” podunavske Švabe – zajedno, Anton Bek za neposredne izbore za članove saveta nemačke nacionalne manjine, i Nezavisni Rumuni Srbije – dr Dorinel Stan za neposredne izbore za članove saveta rumunske nacionalne manjine.

PO Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, RIK je vrhovni organ za sprovođenje izbora za te savete.

izvor. Radio sto plus

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO