RIK počela izborni proces, predaja lista do 8. aprila

Republička izborna komisija danas je zvanično počela izborni proces i utvrdila da će glasački listići biti led sive boje, kontrolni listići roze boje, dok je rok za predaju izbornih lista 8. april, izjavio je danas predsednik RIK Dejan Đurđević.

Đurđević je novinarima posle sednice, na kojoj su doneta uputstva za sprovođenje izbora i utvrđeni obrasci za sprovođenje svih izbornih radnji, rekao da je upućen zahtev Vladi Srbije da se odobre sredstva iz tekuće budzetske rezerve za finansiranje vanrednih parlamentarnih izbora.

Prema projekciji, izbori bi trebalo da budu jeftiniji za 100 miliona dinara u poređenju sa izborima 2014. godine, rekao je Đurđević.

On je istakao da će RIK objaviti sve obrasce na svom sajtu i od tada će stranke moći da počnu prikupljanje potpisa i pripremu izbornih lista.

Đurđević je odbacio tvrdnje nekih političkih stranaka da su obrasci utvrđeni unapred i već podeljeni, rekavši da će obrazac tek sad biti napravljen, na osnovu konkretnih sugestija svih političkih grupacija u RIK-u.

“Najvažniji obrazac, a to je izjava birača, koji podržava izbornu listu, utvrđen je na sednici RIK-a tako što je svaka grupacija, pa i predstavnici opozicionih stranaka, predložila izmenu, te je obrazac autentično utvrđen na današnjoj sednici RIK-a”, rekao je Đurđević.

Kako je dodao, upućen je i zahtev Kancelariji za Kosovo i Metohiju da zvanično stupi u komunikaciju sa Misijom OEBS-a i podnese izveštaj o tome na koji način mogu da se organizuju izbori na toj teritoriji.

Đurđević je dodao da će izborni materijal štampati Službeni glasnik.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO