Naslovna Vijesti Politika RIK nije utvrdio rezultate izbora za BNV, ponavljanje glasanja na jednom biračkom...

RIK nije utvrdio rezultate izbora za BNV, ponavljanje glasanja na jednom biračkom mestu u Tutinu

rik-nije-utvrdio-rezultate-izbora-za-bnv,-ponavljanje-glasanja-na-jednom-birackom-mestu-u-tutinu

Društvo Politika Vesti  RIK nije utvrdio rezultate izbora za BNV, ponavljanje glasanja na jednom biračkom mestu u Tutinu 18/11/2022114 Views Republička izborna komisija (RIK) Srbije utvrdila je ukupne rezultate izbora za 18 nacionalnih saveta nacionalnih manjina, na osnovu 100 odsto obrađenih biračkih mesta. RIK nije usvojila jedino konačne rezultate izbora za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), jer će glasanje na jednom biračkom mestu u selu koje pripada opštini Tutin morati da se ponovi.

“Članovi RIK-a su doneli rešenja kojim se konstatuje da se rezultati glasanja na neposrednim izborima za članove Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine, održanim 13. novembra 2022. godine, ne mogu utvrditi na biračkom mestu broj 20 u opštini Tutin”, navedeno je na zvaničnom sajtu RIK-a.

Na biračkom mestu 20 u tutinskom selu Suvi Do pravo glasa ima 517 Bošnjaka upisanih u poseban birački spisak. Odluka o datumu ponavljanja izbora na tom biračkom mestu trebalo bi da bude doneta danas ili u ponedeljak. Nakon toga, RIK će moći da utvrdi ukupne rezultate za izbore za BNV, koji neće moći da promene raspodelu mandata u BNV-u.

Prema podacima RIK-a, na nedeljnim izborima za većnike BNV-a glasalo je 46.319, odnosno 41,68 odsto Bošnjaka upisanih u poseban birački spisak.

Prema i dalje preliminarnim rezultatima RIK-a, na osonovu 99,74 odsto obrađenih biračkih mesta, lista “Sandžačka demokratska partija – Husein Memić” osvojila je 15.917 glasova, lista “Jedinstveno za slobodno Vijeće – Stranka pravde i pomirenja – dr Misala Pramenković” 15.125 glasova, “Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin” 12.849, “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane” 1.791, a “Bošnjačka lista – Esad Džudžo” 213 glasova.

Na osnovu tih rezultata, u novom sazivu BNV-a liste “Sandžačka demokratska partija – Husein Memić” i “Jedinstveno za slobodno Vijeće – Stranka pravde i pomirenja – dr Misala Pramenković” imaće po 12 većnika. Lista “Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin” 10 i “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane” jednog većnika.

Za većinu u BNV-u potrebno je 18 većnika, a na osnovu rezultata ni jedna lista neće moći samostalno da formira novi saziv nacionalnog saveta Bošnjaka u Srbiji.

Pravo glasa na izborima za BNV u Srbiji imalo je 113.502 Bošnjaka upisanih u poseban birački spisak.

Anadolu Agency / A.N.

Podeli

Exit mobile version