Naslovna Featured Istaknuto Rijaset: ”Jutrošnji događaji izgovor za nove sukobe nakon teško uspostavljenog mira među...

Rijaset: ”Jutrošnji događaji izgovor za nove sukobe nakon teško uspostavljenog mira među vernicima”

rijaset:-”jutrosnji-dogadjaji-izgovor-za-nove-sukobe-nakon-tesko-uspostavljenog-mira-medju-vernicima”

Radnike na izgradnji Islamskog centra kod Velikog groblja u Novom Pazaru rano jutros iznenadila je gužva ooko objekta na kome su radili. Dvadesetak muškaraca, uposlenika Mešihata islamske zajednice u Srbiji blokirali su put pored objekta, postavili zaštitnu ogradu sa natpisom Vakuf Mearif i na taj način onemogućili prolazak meštana koji tim putem već više od 30 godina nesmetano prolaze. Iako su ih žitelji naselja Poila molili za objašnjenje zašto to rade i kako će sada da prolaze tuda, okupljeni su samo rekli da je to vakufsko zemljište i da tu ne sme da se gradi.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji osudio je u saopštenju dostavljenom medijima, kako su naveli  uzurpaciju i skrnavljenje vakufskog dobra „Mearif“ na katastarskoj parceli broj 2454/1 koja je sastavni deo Velikog groblja u Novom Pazaru od strane predstavnika, kako su naveli,  paraverske tvorevine. Oni su, kako između ostalog, stoji u saopštenju,  zatražili od građevinske inspekcije i policijske uprave da se zaštiti vakuf od, kako su naveli, daljeg ugrožavanja.

Više lica o svemu je izvestilo policiju koja je, kako je saopšteno,  izašla na lice mesta gde je zatekla  veći broj građana koji, kako se navodi, kod sebe nisu imali oružje. O svemu je obavešteno i Osnovno javno tužilaštvo koje se izjasnilo da nema elelmenata krivičnog dela niti prekršaja.

Reis Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović kazao je da su, prema informacijama kojima on raspolaže, lica imala kod sebe oružje.U  Rijasetu  IZS smatraju da je jutrošnji dogadja direktna provokacija suprostavljene islamske zajednice kojom se, tvrde,  želi sprečavanje  izgardnje islamskog centra i narušavanje odnosa među muslimanima Novog Pazara.

’’Uvereni smo da pokušaj sprečavanja izgradnje Islamskog centra, pod navodnim izgovorom ’’čuvanja’’  vakufske imovine ima za cilj da ponovo, nakon teško uspostavljenog mira među vernicima, bude novi povod za sukobe. Takvo stanje može biti samo na štetu vernika, ali i svih građana Novog Pazara. Podsećamo da je muslimansko groblje preko kojeg postoji put već duži niz godina, koji je od jutros fizički blokiran, vakuf svih muslimana, a ne privatno vlasništvo bilo kojeg pojedinca ili organizacije. S obzirom na to da smo ranijih godina imali priliku da se uverimo u pogubne posledice međumuslimanskih sukoba, očekujemo od svih vernika, ali i od svih državnih organa da isključivo deluju u skladu sa zakonom, a nipošto da se ne dozvoli samovlašće i radikalizacija od strane spomenute grupacije. Naglašavamo da je izgradnja Islamskog centra na ovoj lokaciji od izuzetnog značaja za sve stanovnike Novog Pazara, a posebno stanovnike ovog dela grada, i da Islamska zajednicaSrbije neće nipošto i nikome dozvoliti da spreči projekat izgradnje Islamskog centra” saopošteno je iz Rijaseta.

Podsetimo, na placu pored koga prolazi put koji je danas blokiran 20.novembra  je počela izgradnja Islamskog centra. Plac na kome se gradi je kupljen i poklonjen Islamskoj zajednici Srbije kao bi bio izgrađen pomenuti centar. Vakif placa i većinski donator izgradnje objekta je hadžija Dževad Aljković, a u izgradnji učestvuje i Edin Aličković.

Exit mobile version