Ribolovci održavaju reke čistim

Proteklog vikenda organizovana je akcija čišćenja reke Raške na potezu od ribnjaka do vikendica u naselju Jerka. Članovi gradske organizacije sportskih ribolovaca Novi Pazar organizovali su čišćenje kako bi Raška bila čista uoči takmičenja u fly fišingu.

Takmićenje u fly fišingu biće održano u okviru memorijalnog kupa Safet Mavrić Ćako, i  biće održano narednog vikenda, odnosno u nedelju 22. avgusta.

Prema rečima predstavnika gradske organizacije sportskih ribolovaca Novi Pazar, odnosno mušičarske sekcije ’’Izvor’’ Aladina Melajca cilj je da prevashodno pošalju poruku građanima o značaju očuvanja voda, te da ekološku svest kod ljudi podignu na viši nivo.

’’Na žalost mi se bavimo posledicom. Zatekli smo mnogo bačenog smeća. Cilj nam je da prenesemo poruku ljudima da je nemoguće da se i dalje baca smeće u reku. Sa takvom namerom se najmanje dva puta ikupimo godišnje. Danas je ovde oko 15 momaka, dosta smo smeća pokupili u samoj reci, očistićemo i deo pored obale, a onda će to smeće Gradska čistoća nositi na dalje odlaganje’’ kazao je Melajac.Prema njegovim rečima takmičenje u fly fišingu, odnosno mušičarenju,  ove godine će u Novom Pazaru biti prvi put održano.

’’Do sada to nije bilo organizovano u našem gradu. Takmićenje će biti sledeće nedelje i upravo sa tom namerom čistimo reke i pripremamo za ribolov. Ovde ima mladih momaka koji danas učestvuju u pvpj akciji, tako da ono što daje razlog za optimizam jeste da  mladi imaju razvijenu svest o značaju ekologije i očuvanju naših reka’’ objašnjava Melajac.

Takmičenje će biti održano na potezu od ribnjaka do naselja Jerka. Osim ovdašnjih, učešće su najavili i ribolovci iz drugih krajeva. Cilj im je da ovaj pionirski poduhvat preraste u tradicionalni.

 

Senada Kalić

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO