Naslovna Featured Istaknuto Respiratorne infekcije sve učestalije. O testiranju dece odlučuje izabrani lekar

Respiratorne infekcije sve učestalije. O testiranju dece odlučuje izabrani lekar

respiratorne-infekcije-sve-ucestalije.-o-testiranju-dece-odlucuje-izabrani-lekar

Ovo je period kada su prehlade i druge infekcije disajnih puteva najčešći razlog izostanka iz vrtića ili iz škola, ali u vreme pandemije korona virusa i simptomi najobičnije prehlade mogu biti razlog za zabrinutost kako roditelja i prosvetnih radnika, tako i šire društvene zajednce. Istraživali smo kakva je procedura pravdanja đačkih izostanaka i ko odlučuje o potrebi PCR testiranja dece.

”Iako su svi strepeli od početka nove školske godine nakon perioda izolacije u vreme pandemije, trenutna epidemiološka situacija među decom školskog i predškolskog uzrasta je uobičajena za ovo doba godine – kaže načelnica Dečijeg dispanzera, dr Vesna Despotović. Ona ističe da nema potrebe insistirati na testiranju svakog deteta, jer o tome, naglašava, odlučuje isključivo izabrani lekar.

U Osnovnoj školi ”Bratstvo” nije potvrđen ni jedan slučaj korona virusa i mere se maksimalno poštuju. Prema rečima direktora OŠ ”Bratstvo” Dejana Kulundžića za sada ima sporadičnih izostajanja, ali za povratak na nastavu đacima nije neophodan test, ali jeste potvrda izabranog lekara.

”Nama je dužnost da bez potvrde ne možemo vratiti učenika među ostale učenike bez potvrde lekara, a lekar će odlučiti da li je potrebno testirati ili ne testirati učenika”, rekao ej Kulundžić.

U skladu sa protivepidemiološkim merama zaštite, evidenciju o zdravstvenom stanju dece svakodnevno prati i Zavod za javno zdravlje.

Očekuje se da će hladniji vremenski uslovi uzrokovati još veći broj respiratornih infekcija. Lekari savetuju poštovanje preporučenih mera zaštite i podsećaju da decu sa simptomima prehlade ne treba slati u školu, oni treba da se jave izabranom lekaru.

S.Lj.

Exit mobile version