U Novom Pazaru još uvek nema gripa, ali je povećan broj pacijenata sa respiratornim infekcijama. S obzirom da je sezona gripa karakteristična za februar, u novopazarskom Domu zdravlja kažu da još ima vakcina i poručuju da za pacijente još uvek nije kasno da ih prime.

‘’Iako sezona gripa obično počinje krajem januara I početkom februara, prisustvo ovog virusa u novopazarskom Domu zdrvalja, do sada nije potvrđeno’’, kaže načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva, dr Nataša Mijailović. Ipak, među pacijentima koji se ovih dana javljaju toj službi, najviše je onih sa respiratornim infekcijama, koje su, kako ističe dr Mijailović, karakteristične za period naglih klimatskih promena.

Ona takođe ističe da su, za razliku od respiratornih infekcija, simptomi gripa izraženiji I duže traju.

‘’Iako su zalihe vakcina protiv gripa na izmaku, u novopazarskom Domu zdravlja ih još ima, I za pacijente još nije kasno da ih prime’’, kaže načelnica Službe ZZO.

Uvek aktuelan savet u borbi protiv virusa je, podsećamo, jačanje imuniteta uz adekvatnu ishranu, fizičku aktivnost, I šetnje na čistom vazduhu.

izvor: rtvnp.rs