Rekonstrukcija kotlarnice u “Pendiku”

U sportsko-sajamskoj utanovi “Pendik” započeta je rekonstrukcija kotlarnice. Ugrađuju se, zahvaljujući sredstima Minstarstva za zaštitu životne sredine i Grada Novog Pazara, novi kotlovi na pelet, koji će zameniti one koji su grejali ovaj objekta na ugalj.

“Meštani će udisati čistiji vazduh. To je cilj ovog projekta. Takođe će se i sportska hala mnogo bolje grejeti obzirom  da je kapacitet prethodne kotlarnice, ispostavilo se,  bio nezadovoljavajući da u potpunosti zagreje kompletan prostor”, kaže zamenik gradonačelnika Novog Pazara Igor Novović, koji se zahvalio ministarki Vujović za odličnu saradnju.

Da će uslovi u ovoj  sportskoj dvorani  sada bi mnogo bolji potvrdio je i šef Odseka za planiranje i realizaciju projekata Gradske uprave Faruk Suljević.

“Ovo su visokoefikasni kotlovi. Njihova efikasnost prelazi 90 posto. Starima je ona pala na ispod 60 posto.  Oni su funkcionisali na ugalj i drva, a novi na pelet,  mnogo čistiji energent”, objasnio je on.

Za rekonstrukciju kotlarnice sportsko-sajamske ustanove “Pendik” izdvojeno je preko 5 miliona dinara. Nešto više od 3 miliona obezbedilo je Ministarstvo, a ostalo Grad Novi Pazar.

Kotao, koji je ugljem grejao  “Pendik”  ugrađen  je 2012. godine. Čvrsto gorivo koje je korišćeno izazivalo je velika zagađenja, što je smetalo i sportistima na rekreacionom centru, ali i stanovnicima u obližnjim naseljima.   Ugrađuju se dva manja kotla koja će rešiti problem.

“Objekat sportsko-sajamske ustanove ne koriste samo brojni sportisti. Tu su smeštene i mnoge institucije. Kancelarija za mlade, Turistička organizacija, Sportski savez, Udruženje psihologa… svi oni imaće sada mnogo bolje uslove za rad”, ocenio je Suljević i podsetio da će radovi na rekonstrukciji kotlarnice biti završeni do kraja avgusta, kako je ugovorom i predviđeno.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine  je za Novi Pazar do sada, u ovoj godini, izdvojilo preko 50 miliona dinara.

Sufinansira i projekat smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora na teritoriji Grada Novog Pazara, odnosno zamenu ložišta u individidualnim domaćinstvima na čvrsto gorivo ugradnjom kotlova na pelet . I taj projekat je u procesu realizacije.  Radilo se i na pošumljavanju, kako bi se i na taj način smanjilo zagađenje vazduha. Pre tri nedelje potpisan je i ugovor vredan oko 20 miliona dinara, zahvaljujući kom će se raditi na revitalizaciji devastiranog zemljišta, odnosno na izgradnji dečijih igrališta i eko parkova.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović  i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac  u maju su u Nvom Pazaru najavili realizaciju ovih projekata.

Zoran Maksimović

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO