Poruku vjernicima povodom nastupajućeg Kurban bajrama uputio je reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije, Sead ef. Nasufović.

“Žalimo zbog okolnosti uzrokovanih aktualnom pandemijom koje su razlog da ni ove godine, kao ni prethodne, nije dozvoljeno za naše vjernike da izvrše petu islamsku dužnost – hadž. Uveliko se promijenio i naš odnos prema svim kolektivnim obredima koji prate Kurban-bajram. Uvjereni smo da će doći dan kada će pandemija biti iza nas, ali sa strahom razmišljamo koliko će vremena biti potrebno da se osjećaj zajedništva, bez straha od međusobnih susreta, vrati u naše džamije, džemate, porodicu i Zajednicu”, rekao je reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije, Sead ef. Nasufović.

Nasufović ističe da je Bajram “dan čistih osjećaja sreće i radosti koje je nemoguće postići u samoći, jer i sreća i radost traže društvo, baš kao što žedan čovjek traži vodu. Ovo je, pak, moguće samo za one koji teže ljubavi, a nipošto za one koji mrze”.

“Bajram je dan u kojem čovjek prinosi žrtvu propisanu i opisanu vjerozakonom kako bi dao svoj dar potrebitom, ali i onome sa kojim dijeli život. Lijepo i mudro je rečeno: čovjek kad uzima pune su mu ruke, ali kad daje puno mu je srce. Prvi znak duhovne zrelosti je potreba za vječnom ljubavi koja traži brojna žrtvovanja na putu njenog potpunog postizanja, zato se Bajramom prinosi, a svim ostalim danima se podnosi žrtva”, poručio je Nasufović.

Nasufović je zamolio sve imame i džemate da vode računa o poštovanju i primjeni važećih pravila o sprječavanju širenja zaraze, ali i ponovio apel da se što prije izvrši vakcinacija protiv koronavirusa.

“Imajmo na umu da je i to vrsta žrtve koju trebamo učiniti radi ličnog i opšteg dobra. Odgovornost je osobina zrelih, solidarnost plemenitih, a požrtvovanost dobrih ljudi. Uvjeren sam da ćemo svi zajedno biti dovoljno veliki ljudi da se ovim osobinama trajno ukrasimo. Ne zaboravimo u svojim dovama (molitvama) svoje žive i umrle, svoje komšije i prijatelje, one koje poznajemo i one koje ne poznajemo – molimo se iskreno za svakog čovjeka, onako kako je to radio naš uzoriti učitelj Muhammed, alejhisselam. Ne zaboravimo da je čovjek čovjeku najveći dar od Boga”, rekao je Nasufović.

Zaželio je mir i dobro čovječanstvu.

“Od srca želim sretan Bajram svim muslimanima, moleći dragog Allaha za dobro zdravlje, uspjeh u životu i radu, sreću u porodici svim ljudima širom svijeta koji žele mir i dobro čovječanstvu. Bajram šerif mubarek olsun”, reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije, Sead ef. Nasufović.

Podeli