Naslovna Vijesti Reis Kavazović u prvoj zvaničnoj posjeti Banjaluci

Reis Kavazović u prvoj zvaničnoj posjeti Banjaluci

reis-kavazovic-u-prvoj-zvanicnoj-posjeti-banjaluci

Reisu-l-ulema islamske zajednice BiH Husein efendija Kavazović danas je boravio u prvoj zvaničnoj posjeti muftijstvu Banja Luke.

Osim susreta s muftijom Edhemom Čamdžićem i  imamima Banjalučkog muftijstva reis Kavazović je razgovarao i s predsjednikom i potpredsjednikom Narodne skupštine RS Igorom Radojičićem i Ramizom Salkićem.

“Jako sam zadovoljan onim što sam čuo od našeg muftije i imama, ali posebno razgovorom s gospodinom Radojičićem, koji nam je obećao da će sa svoje strane učiniti sve kako bi u Narodnoj skupštini došlo do izmjene zakona o grobljima RS koji zadire u neka od naših vjerskih pitanja”, kazao je Kavazović u obraćanju novinarima.

Dodao je da je s predsjednikom Narodne skupštine obavio razgovor i oko izgradnje medrese u Banjaluci, ali i o zapošljavanju Bošnjaka kojih, kako je naglasio, “veoma mali broj radi u institucijama Republike Srpske”.

“Tražili smo da Bošnjaci imaju većeg udjela u tome”, podvukao je reis Kavazavić.

Tokom sastanka s Radojičićem bilo je riječi, kazao je Kavazović, i o povratku Bošnjaka u RS.

“Veoma je važno da Narodna skupština pošalje poruku suživota na ovim prostorima, da institucije ovog entiteta rade više na tome, da  imamo što manje problema. Bošnjaci i Srbi su dva naroda izmiješana od Sandžaka, Srbije i Bosne i ova dva naroda moraju tražiti puteve života, ne suživota, nego života jedni s drugim. Mi iz Islamske zajednice želimo slati takve poruke i poruku da ako gledamo na prošlost, neka gledamo na nju iz perspektive budućnosti”, naglasio je reis Kavazović.

Dodao je da je Radojičiću uputio poziv da “osobno posjeti Ferhadiju, Islamsku zajednicu i da sa uvaženim muftijom razgovara o svim bitnim pitanjima”.

Poglavar Islamske zajednice BiH, nakon obilaska gradilišta Ferhad pašine džamije izrazio je istinsko zadovoljstvo što je, kako je kazao “Ferhadija, hvala Bogu, nadohvat otvorenju”.

“Imamo dobra obećanja od Republike Turske, TIKA se već uključila, i mi se nadamo da do Ramazana, ali najkasnije do kraja godine namaz možemo obavljati u Ferhadiji”, zaključio je reis Kavazović.

(Agencija Anadolija)

Exit mobile version