Regionalni skup podrške premijeru Erdoganu u Makedoniji

regionalni-skup-podrske-premijeru-erdoganu-u-makedoniji

Regionalni skup podrške turskom premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu bit će održan u petak 14. juna u Gostivaru na sjeverozapadu Makedonije.

Skup će biti održan u organizaciji nekoliko nevladinih organizacija u Makedoniji koje vode tamošnji Turci, a očekuje se učešće pripadnika turske nacionalne manjine iz Bugarske, Albanije, Kosova i Makedonije. Okupljeni građani pružit će podršku Erdoganu, u vezi sa protestima u više turskih gradova iniciranih zbog najave građevinskih zahvata u istanbulskom parku Gezi.

Kako je u izjavi za agenciju Anadolija rekao generalni sekretar Turske demokratske stranke u Makedoniji (TDP) Enver Huseyin, balkanski Turci sa velikom zabrinutošću prate događanja u više turskih gradova, osuđujući nasilje koje izazivaju marginalne grupe.

On je napomenuo da su protesti otišli daleko od brige za okoliš i da su ih iskoristile marginalne grupe da pokušaju usmjeriti građane protiv premijera Erdogana, ali kako je rekao, “u Gostivaru će upravo zbog toga biti održan skup podrške Erdoganu”.

Huseyin je rekao i kako pored 80 hiljada makedonskih Turaka, očekuju učešće gostiju iz Bugarske i sa Kosova. Protest će biti održan u Gostivaru, u petak nakon džume-namaza, redovne molitve muslimana petkom uz direktan televizijski prijenos agencije Anadolija i drugih medijskih kuća.

(Agencija Anadolija)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO