Regionalni kongres Jehovinih svjedoka počeo u Sarajevu

Trodnevni regionalni kongres Jehovinih svjedoka pod motom “Tražimo najprije Božije Kraljevstvo” počeo je danas u Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu.

Skup, koji je u glavnom gradu BiH okupio oko 3.000 sljedbenika iz zemalja regiona i iz drugih zemalja, počeo je molitvom i duhovnim pjesmama koje slave i “oslanjaju” se na Božiju riječ, istovremeno, propovijedajući da je Božija istina najpouzdaniji oslonac svima koji žele sigurno utočište.

Glasnogovornik Kongresa Orlando Korsten pojasnio je u izjavi za Agenciju FENA, da se tema skupa temelji na vjerovanju Jehovinih svjedoka, odnosno Biblijskoj hronologiji o tome da je 2014. godina, zapravo, stota godišnjica Božijeg kraljevstva, uspostavljenog na nebu.

Ocijenio je da mnoge stvari koje su trenutno “na sceni” predstavljaju svojevrsno ispunjenje Biblijskih proročanstava.

Naime, Jehovini svjedoci vjeruju da je Kraljevstvo već započelo vladati 1914. godine, a za što, prema njihovom učenju, postoje čvrsti Biblijski i historijski dokazi.

Korsten navodi da će jedna od temeljnih poruka Kongresa biti “na tragu” potrebe za uspostavom “jedne svjetske vlasti” s osloncem na ono što Božija riječ, odnosno Biblija zastupa, “a što govori o tome da je Božije Kraljevstvo jedno nebesko kraljevstvo, ili svjetska vlast koja će uskoro preuzeti stvari ovdje na Zemlji”.

– Ako pratimo zbivanja u svijetu, mi vidimo da se svijet danas suočava s globalnim problemima – kazao je glasnogovornik Kongresa, navodeći da u prilog ovom stanovištu “svjedoče nagomilani ekološki i društveni problemi koje može riješiti jedino Bog, koji će uspostaviti svoje Kraljevstvo na Zemlji, a ne ljudi, ma koliko sposobni bili”.

Na Kongresu će, kako je najavljeno, biti razmatrane brojne i interesantne teme, uključujući i iznalaženje odgovora na pitanja kako je moguće uspostaviti jednu vlast za cio svijet, odnosno Božije Kraljevstvo, pritom imajući u vidu da se ljudi iz različitih religija bore za to kraljevstvo, te iskušenja kroz koja na tom putu prolaze.

Kongresu Jehovinih svjedoka, pored delegata iz zemalja regiona, prisustvuju i predstavnici iz Austrije, Njemačke, Italije, Švicarske, Holandije i drugih evropskih zemalja.

Prema određenim procjenama, Jehovinih svjedoka u svijetu ima više od 7.900.000. Organizirani su u više od 113.000 skupština, koje sarađuju pod vodstvom Vodećeg tijela, uprave koja se nalazi u Brooklynu, New York.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO