Referendum o autonomiji krimskih Tatara

Na vanrednoj sjednici Nacionalne skupštine krimskih Tatara je izglasno organizovanje referenduma o autonomiji, nakon što je Rusija jednostrano anektirala ovaj region, što je potez koji Tatari smatraju nelegitimnim.
“U životu svake nacije dođe vrijeme kada se moraju donijeti odluke koje će odlučiti njenu budućnost,” kazao je predsjedavajući Medžlisa krimskih Tatara, Refat Čubarov, pred 250 delegata koji su se okupli u Bahčisaraju. “Tražim od vas da odobrite početak političkih i pravnih procedura za stvaranje etničke i teritorijalne autonomije krimskih Tatara u njihovoj domovini,” poručio je Čubarov.
Tatari su zajednica od oko 300 hiljada ljudi i predstavljaju domicijelno stanovništvo na Krimu. Zvanična Moskva je 1944. godine izvršila njihovu masovnu deportaciju u Centralnu Aziju, pa su Tatari veoma sumnjičavi u namjere Kremlja prema ovoj zajednici. Referendum održan 16. marta, kojim je ovo poluostvu priključeno Rusiji, Tatari su bojkotovali.
“Nisam nikad ni pomoslila da ću u našim selima ponovo vidjeti ruske vojnike,” izjavila je predsjednica Ženske lige krimskih Tatara, Safinar Džemileva u intervjuu za Anadolu Agency.
“Svak’ normalan, sa srcem i mozgom, prepao bi se. I mi smo prepadnuti. Bojimo se za našu djecu, starce, našu domovinu. Želite li znati šta će nam se desiti; otiđite do nekog od sela u sred Rusije, gdje žive etničke manjine. Alkoholizam, droge i nezaposlenost preovladavaju. Vlada apsolutni očaj…oni su jednostavno robovi.”
Njen suprug, istaknuti sovjetski opozicionar i trenutni ukrajinski parlamentarac Mustafa Džemilev, pred Vijeće siguronosti Ujedinjenih nacija će naredne sedmice iznijeti problematiku Tatara na Krimu.
Osim što su bojkotovali referendum pod pokroviteljstvom Rusije, Tatari se boje da će Moskva ukinuti vijeća manjinskih zajednica, uključujući i njihove medžlise i Nacionalnu skupštinu, obzirom da se prema ruskim zakonima zabranjuje rad tijelima izvan izvršnih ogranaka i nadležnosti Vlade Ruske Federacije.
Zajednica je takođe zabrinuta zbog izjave dopremijera aktuelnih vlasti na Krimu, Rustema Temirgalijeva, koji je kazao da će pojedini zemljišni posjedi u vlasništvu krimskih Tatara biti vraćeni u posjed države, a da će osobe koje ih naseljavaju biti izmještene.
Tatarima je 80-tih godina proteklog stoljeća dozvoljen povratak na Krim, u periodu kada je počeo raspad Sovjetskog Saveza. Mnogi su nelegalno zaposjeli parcele kako bi na njima izgradili domove. S godinama se vlasništvo prenijelo na Ukrajinu, pa je i formalno prebačeno na osobe koje su na njima nastanjene ili na njima rade.
“Dobili smo naznake od takozvanog dopremijera krimskog parlamenta da će neke porodice biti prisiljene da odu. Nisu baš precizirali šta znače ti komentari,” izjavio je potpredsjedavajući Medžlisa, Ajder Adžimambetov.
“Krimski Tatari su se vratili kući. Posljednje dvije decenije smo od vlade zahtjevali da prizna naša ustavna prava. Nećemo napustiti našu zemlju,” potučio je Adžimambetov.
Tačan datum održavanja referenduma o autonomiji još uvijek nije određen.
(AA)
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO