Refendum za jedinstvenu Islamsku zajednicu

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije, Sead ef. Nasufović, uputio je predstavnicima Islamske zajednice u Srbiji poziv  u kojem pokreće inicijativu za održavanje referenduma na kojem bi se svi muslimanski vernici u Republici Srbiji izjasnili o jedinstvenoj Islamskoj zajednici na teritoriji Republike Srbije.

’’Poštovani predstavnici i imami Islamske zajednice u Srbiji,

Es-Selamu alejkum!

Svima nam je poznato da u Srbiji već duže od deset godina djeluju dvije Islamske zajednice koje se međusobno ne priznaju niti sarađuju. Pred ovom bolnom činjenicom možemo zatvoriti oči i ubuduće se ponašati kao i do sada, odnosno negirajući stvarnost, ali time zasigurno nećemo popraviti stanje u Islamskoj zajednici, niti riješiti brojne probleme i pitanja koja opterećuju vjerski život muslimana.

Dosadašnji pokušaji ujedinjenja islamskih zajednica od strane naših prijatelja izvan i unutar granica Republike Srbije, da ih dragi Allah nagradi na lijepoj želji i namjeri, a naročito aktivnosti Dijaneta Republike Turske, do sada nisu dali nikakav rezultat. Valja podsjetiti da je proteklih godina takvih pokušaja bilo na desetine. Uvjeren sam da bi održavanje trenutne situacije proizvelo dodatne podjele s nepopravljivim posljedicama po perspektivu Islamske zajednice i sudbine duhovnog života vjernika u Srbiji.

Zato u ime Rijaseta Islamske zajednice Srbije i pokrećem ovu inicijativu prema vama, da bude naša zajednička inicijativa, s ciljem objedinjavanja dviju Islamskih zajednica i formiranja jedinstvene Islamske zajednice na teritoriji Republike Srbije. Ovo bi bio prvi put da inicijativa dolazi iz Sandžaka, baš odatle gdje je problem i nastao, jer smo u obavezi pred Allahom, dželle šanuhu, a za narod koji predstavljamo, da učinimo i dodatni napor koji će nas voditi ka osnaživanju jedinstvene Zajednice muslimana Srbije.

Jedini način da do toga dođe, pošto su sve inicijative do sada propale, jeste taj da se svi muslimanski vjernici u Srbiji na referendumu izjasne o formiranju objedinjene islamske zajednice, kao i svim čelnim ljudima koji bi upravljali tom Zajednicom, a što uključuje formiranje Sabora i svih drugih organa unutar Islamske zajednice. Raduje nas što je to i u principima za formiranje Bošnjačkog nacionalnog vijeća istaknuto kao jedan od ciljeva, što znači da bismo imali podršku i te važne institucije za realizaciju ove inicijative. Ovo je najpošteniji i najdemokratskiji način da riješimo sve probleme koji su opterećivali rad Islamske zajednice, a samim tim spriječimo dalje podjele među vjernicima.

Želim da naglasim da mi kao Rijaset Islamske zajednice Srbije u potpunosti poštujemo suverenitet i integritet ove zemlje u kojoj živimo i djelujemo, kao i Ustav i Zakone, i kroz ovo objedinjavanje mi dajemo krupan doprinos stabilizaciji i normalizaciji prilika u Srbiji, zato očekujemo da ćemo imati podršku institucija naše zemlje u relizaciji ove ideje. Također, vjerujem da nam je više nego potrebna logistička podrška prijateljskih i nepristrasnih Islamskih zajednica iz okruženja, a historijski posmatrano važno mjesto bi zauzimao Dijanet Republike Turske koji je i do sada pokazivao najviše dobre volje da dođe do formiranja jedinstvene Islamske zajednice, te smatramo logičnim da se njima zajednički obratimo za takvu vrstu podrške. Zato vam predlažem da formiramo zajednički organizacioni odbor sastavljen od predstavnika Islamske zajednice Srbije i Islamske zajednice u Srbiji, koji bi radio na pripremi, organizaciji i svim pratećim aktivnostima vezanim za sprovođenje jednog takvog referenduma. Nadalje, potrebno je da čelni ljudi dviju Islamskih zajednica potpišu izjavu da će prihvatiti i poštovati rezultate referenduma ma kakvi oni bili, te bratski i prijateljski pružiti ruku jedni drugima i na taj način otvoriti novu perspektivu za objedinjenu i snažnu Islamsku zajednicu.

Gospodaru naš, daj nam Svoju milost i pruži nam u ovom našem postupku prisebnost!’’

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO