Redovni policijaci kažnjavaće nenošenje maske na licu mesta sa 5.000 dinara

Redovni policijaci kažnjavaće nenošenje maske na licu mesta, a komunalni milicajci i komunalni inspektori imaće uz to i ovlašćenja sanitarnih inspektora, što znači da će moći da sankcionišu svako nepridržavanje mera od nepoštovanja fizičke distance preko nenošenja zaštitne opreme do nedostatka dezinfekcionih sredstava u kafićima, restoranima, klubovima.

Te odredbe nalaziće se u izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koju je pripremilo Ministarstvo zdravlja kao prvi zadatak nove Vlade čim se formira, prenosi Blic.

Kako se navodi, tako će se obezbediti rigorozno sprovođenje odluka Kriznog štaba što je nakon poslednje sednice zahtevao i njegov član Srđa Janković.

Poštovanje mera trenutno mogu da sprovode jedino republički sanitarni inspektori kojih je toliko malo da je, recimo u Beogradu, u poslednja dva i po meseca radilo svega njih četvoro.

Kada se izmene zakona usvoje, mandatnu kaznu od 5.000 dinara za nenošenje maske moći će da izriču i redovni policajci i to na licu mesta.

Izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti još šira ovlašćenja dobiće komunalni milicajci i komunalni inspektori koji će imati ista ovlašćenja kao republički sanitarni inspektori.

Do sada, komunalni milicajci i komunalni inspektori mogli su da pišu kazne samo zbog nepoštovanja radnog vremena i to na osnovu Zakona o ugostiteljstvu, a sada će moći da kažnjavaju pravna lica i zbog kršenja protivepidemioloških mera, odnosno moći će da zatvaraju kafiće, restorane, klubove.

Osim četiri sanitarna inspektora u Beogradu kontrolu poštovanja protivepidemioloških mera u prestonici u prethodna dva i po meseca vršilo je 18 turističkih, ekoloških i komunalnih inspektora koji ne mogu da izriču sankcije za nepridržavanje anti-Covid mera već mogu da kažnjavaju nepoštovanje radnog vremena, buku i slično.

Izvor: Tanjug

Foto: EPA-EFE (Divyakant Solanki)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO