Naslovna Sandžak Novi Pazar Rastu vodostaji reka: Stradala dvojica muškaraca u Novom Pazaru, izlile se reke...

Rastu vodostaji reka: Stradala dvojica muškaraca u Novom Pazaru, izlile se reke i u Dragačevu, Tutinu, Čačku, Kosovskoj Mitrovici…

rastu-vodostaji-reka:-stradala-dvojica-muskaraca-u-novom-pazaru,-izlile-se-reke-i-u-dragacevu,-tutinu,-cacku,-kosovskoj-mitrovici…

SJENICA – Zbog obilne kiše i izlivanja reka u Prijepolju i Sjenici proglašena je vanredna situacija. Dvojica Novopazaraca nastradala su u naselju Čermidžinica pokušavajući da stave vreće sa peskom, kako bi zaustavili nabujalu reku Trnavicu, javlja novinar Tanjuga. Za njima se i dalje traga.

Jedan od očevidaca prenosi da su ostale muškarace, koje je nabujala reka povukla sa sobom, izvukle komšije.

Na terenu su sve ekipe, radi se na traganju nestalih u reci i raščišćavanju terena od štete, a dopisnici prenose da kiša pada od sinoć bez prestanka.

Izlile se reke i u Dragačevu, Tutinu, Čačku

Zbog obilnih padavina situacija i izlivanja reka situacija je i dalje kritična u Prijepolju i Sjenici, na Limu kod Brodareva podignut je još jedan nasip, a dragačevska sela su pogođena izlivanjem Bjelice. Pripadnici Sektora za vanredne situacije, “Srbijavoda” i opština obezbeđuju ugrožena mesta. Vladimir Babić, predsednik opštine Prijepolje, rekao je za RTS da je Lim trenutno na kvoti od oko 350 centimetara.
Prema njegovim rečima, direktor “Srbijavoda” Goran Puzović, dao je naredbu da se uradi još jedan zaštitni pojas u Brodarevu kojim će se štititi tridesetak kuća.

Kaže da se Prijepolje, svakim porastom vodostaja Lima, plavi na četiri lokacije.

Direktor “Srbijavoda” Goran Puzović rekao je da je Brodarevo najugroženija tačka od poplava i da se preduzimaju sve preventivne mere kako bi se zaštitili životi i imovina građana.

Kako RTS nezvanično saznaje, pripadnici MUP-a, Sektora za vanredne situacije i gradskog kriznog štaba tragaju za dve osobe u novopazarskom naselju Ćeremidžinica.

Nadležni su na terenu gde utvrđuju navode da su se osobe utopile u reci Trnavici, koja je nadošla zbog obilnih padavina.

Na teritoriji Novog Pazara uvedena je vanredna odbrana na rekama Raški i Jošanici. Zbog kiše, koja od sinoć pada, porastao je vodostaj novopazarskih reka i izlila se reka Raška.

Raška se izlila na nekoliko lokacija u naseljima Selakovac, Lug i kod restorana Saz, rekao je rukovodilac Odeljenja za vanredne situacije Ismail Dupljak.

Istakao je da se duž svih vodotoka u gradu nalaze građevinske mašine koje intervenišu na kritičnim mestima i da je situacija, za sada, pod kontrolom.

Ibar je još u granicama redovne odbrane kod varoši Raške, a u Tutinu se izlio Vidrenjak. Ekipe su na terenu i procenjuju opasnost.

U Sjenici se skoro 48 sati meštani se bore sa poplavama, usled izlivanja reke Grabovice. I dalje je kritično u naselju Bukreš, gde je juče poplavljeno više od 40 kuća.

Celu noć su dežurali pripadnici Sektora za vanredne situacije, ali i meštani kako bi se ublažile posledice, pune se džakovi, a više od 20 pumpi crpi vodu iz poplavljenih dvorišta.

Uključena je sva mehanizacija javnih preduzeća, ali i mehanizacija i terenska vozila privatnika.

U Čačku su se jutros izlile manje reke, a najviše problema bilo je u naselju Trnava. Zbog izlivanja iz kanala voda je prodrla u podrumske prostorije, garaže nekoliko kuća i još se nije povukla iz dvorišta.

Na prepumpavanju vode angažovale su se ekipe gradskog štaba za vanredne situacije i komunalnih peduzeća.

Reka Bjelica izlila se jutros na oranice u nebranjenom području u više naseljenih mesta u Dragačevu.

Prema rečima načelnika opštinskog štaba za vanredne situacije Zorana Vučićevića, voda se sada povlači u naseljima Viči, Živici i Puhovu i za sada nema ugroženih domaćinstava. Ekipe su na terenu uklonile prepreke sa reke da ubrzaju tok.

Sjenica: Cela naselja su poplavljena Usled obilnih padavina koje su zahvatile prethodnih dana jugozapad Srbije došlo je i do izlivanja reka na teritoriji opštine Sjenica, a prema rečima Muniba Mujagića, predsednika te opštine, situacija je ovog jutra jako teška.

“Situacija je katastrofalna. Mnogo je teže jutros nego što je bilo tokom jučerašnjeg dana. Do jutros u tri sata ništa nije ukazivalo da će ovoliko porasti nivo Grabovice. Sve se bilo smirilo. Ali od 3 sata jutros je vodostaj Grabovice naglo porastao i na mnogim mestima reka se izlila. Cela naselja su poplavljena. Jako je teška situacija”, rekao je za Tanjug Mujagić.

Inače, pripadnici Sekotra za vanredne situacije, Srbijavode obezbeđuju mesta gde se tokom dana očekuje vrh poplavnog talasa.

Zvornik: Drina se izlila na poljoprivredna zemljišta i gradsku plažu Zbog obilnih padavina u Republici Srpskoj, u Zvorniku je poplavljeno poljoprivredno zemljište i gradska plaža.

Iz zvorničke Gradske uprave apelovali su na građane da do daljnjeg ne silaze na šetalište pored reke Drine i da se ne približavaju nabujalom vodotoku.

Protok reke Drine na Hidroelektrani Mali Zvornik u 7.00 časova iznosio je 1.990 kubna metra u sekundi, a dotok je 2.030 kubna metra u sekundi sa tendencijom porasta, saopšteno je iz Gradske uprave.

U toku noći reka Drina izlila se na poljoprivredno zemljište u mesnim zajednicama Tršić i Roćević, dok je u Karakaju (kod Terminala) voda ušla u podrumske prostorije tri kuće, navodi se u saopštenju.

Izlio se Ibar u Kosovskoj Mitrovici,preko 50 poplavljenih kuća u opštini Zvečan Usled obilnih padavina koje na severu KiM traju više od 15 sati, izlila se reka Ibar u blizini glavnog mosta u severnoj Kosovskoj Mitrovici, a u opštini Zvečan su se izlili potoci i reke a poplavljeno je više od 50 kuća.

Komandir vatrogasne stanice u Zvečanu Vladan Radomirović kazao je da ovakvu situaciju sa poplavama ne pamte ni najstariji stanovnici Zvečana.

“Situacija je najteža u poslednjih 50 godina. Imamo velikih problema sa bujicama, a nivo reke Ibar je u porastu na gotovo svim tačkama. Sve je ugroženo. Više od 50 kuća je poplavljeno, trenutno je najteže u Grabovcu gde je došlo do velikog klizišta koje je počupalo i bandere i sreća je što bandere nisu pale na kuće, jer bi bilo i nastradalih”, rekao je Radomirović.

On kaže da su angažovane sve ekipe, ali i da nadležne službe ne mogu sve da postignu jer stalno dobijaju nove prijave građana.

Put kojim se iz severne Kosovske Mitrovice i Zvečana ide za Zubin Potok je blokiran zbog odrona i trenutno je neprohodan a kako javlja Kosovo onlajn, u toku su pokušaji da se put osposobi i očekuje se dodatna mehanizacija.

Tanjug

Exit mobile version