Raste broj zaraženih među korisnicima ustanova socijalne zaštite

BEOGRAD – Porast učestalosti obolevanja od korona virusa u Srbiji, registrovan poslednjih nedelja, odrazio se i na porast učestalosti tog oboljenja i među korisnicima ustanova socijalne zaštite, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U skladu sa tim, ističu u Ministarstvu, sprovode se dodatne mere zaštite kao bi se smanjio rizik unosa infekcije među korisnike.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i u kućnoj su izolaciji.

Početkom ove nedelje, sve ustanove socijalne zaštite su snabdevene i novim antigenskim testovima, čiji je cilj rana identifikacija virusa, među zaposlenima i među korisnicima ustanova, čime se omogućava brža identifikacija osoba koje u sebi nose virus, čak i kada nemaju ispoljene simptome infekcije.

Dodaju da je Ministarstvo u stalnoj komunikaciji sa nadležnima u ustanovama socijalne zaštite i na dnevnom nivou koordinira sve aktivnosti u vezi raspodele raspoloživih kadrova, nabavke testova, dezinfekcionih sredstava i zaštitne opreme.

Takođe, ističu da je tokom aktuelne epidemioloske situacije u ustanovama i domovima za smestaj korisnika uspostavljena nova organizacija rada – dvonedeljni smenski rad kao epidemiološka mera i postupanje po instrukciji Ministarstva.

Dodaju da svakodnevno na sajtu obaveštavaju javnost o prisustvu virusa kovid 19 kod korisnika i zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite, kao i o broju izlečenih korisnika i zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO