RASTE BROJ ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM: Ako rizik bude veći, moguć POLICIJSKI ČAS!

Broj obolelih od korone u Srbiji poslednjih dana ponovo je u porastu, a među njima je sve više mladih koji su u teškom stanju. Beograd, Novi Pazar i Vranje trenutno su žarišta virusa, krizni štab je pre dva dana uveo nove zaštitne mere, a stručnjaci upozoravaju da, ukoliko rizik od kovida 19 postane veći, moguće je ponovno uvođenje vanrednog stanje i policijskog časa u državi.

U protekla 24 sata registrovano je 143 novozaraženih od 7.784 testiranih, dok se na respiratoru trenutno nalazi 21 osoba, a preminulih nema. U ponedeljak je nakon dužeg vremena ponovo pređen broj od 100 novozaraženih, koji se zatim u narednim danima samo povećavao.

Potencijal širenja

Imunolog Srđa Janković izjavio je da je povećan broj zaraženih velika opomena za sve nas da moramo da pazimo.

Potencijal širenja postoji, zbog toga stežemo protivepidemijski obruč. Broj novozaraženih raste, i to želimo da sasečemo u korenu. Opcija ponovnog uvođenja vanrednog stanja i policijskog časa se trenutno ne razmatra, ali ukoliko rizik postane veći, može i to da se desi – kazao je Janković.

Marija Zdravković, direktorka KBC “Bežanijska kosa” – koja je kovid bolnica od utorka, od kada je u nju primljeno 107 pacijenata – kaže da je prosečna starost hospitalizovanih mnogo niža nego u prvom naletu korone, to jest da je prosek sada oko 50 godina. Prema njenim rečima, svi pacijenti imaju srednje tešku ili tešku kliničku sliku, najmlađi ima 23, a najstariji 86 godina.

Teška stanja

Meho Mahmutović, direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru, u kojoj je 20 lekara i skoro 40 medicinskih sestara zaraženo kovidom, rekao je da je zabrinjavajuće to što su svi pacijenti koji su došli u poslednjih 15 dana slučajevi s težim opštem stanjem. – Čak i oni s blažom kliničkom slikom bolesti imaju temperaturu po nekoliko dana i malaksali su. Mi smo iz prvog odmah ušli u drugi talas. Naš virus je mutirao i mnogo je ozbiljniji nego što je bio – rekao je Mahmutović.

Epidemiolog Branislav Tiodorović naveo je da Beograd, Novi Pazar i Vranje predstavljaju žarišta, a da pored “Bežanijske kose” kovid bolnica postaje i Klinika za plućne bolesti u Nišu, kao i da na jugu Srbije ima mnogo slučajeva pneumonije.

Da podsetimo, krizni štab doneo je meru da su zaštitne maske obavezne u međugradskom i gradskom prevozu, u zatvorenim javnim ustanovama, poštama, bankama, prodavnicama, tržnim centrima. Posete bolnicama su zabranjene, a fizička distanca od metar i po preporučena je na otvorenom prostoru.

  • 13.235 osoba zaraženo u Srbiji od početka epidemije
  • 359.069 ukupno testirano od početka epidemije
  • 263 osobe preminule od korone do sada
  • 41 pacijent leči se u KC Vojvodina

U Kragujevcu traže proglašenje vanredne situacije

U poslednjih 17 dana u Kragujevcu je registrovano 77 novozaraženih na virus korona, a ukoliko juče i danas bude zabeleženo više od deset novih slučajeva, krizni štab će dati preporuku da se proglasi vanredna situacija na području tog grada. Krizni štab odlučio je i da predloži da se skrati radno vreme ugostiteljskih objekata i ograniči broj ljudi na proslavama, jer zabrinjava što je u prvom talasu zabeleženo 68 pozitivnih osoba na virus korona, u odnosu na 77 novozaraženih u poslednjih 17 dana, i to osoba starosti od 25 do 35 godina.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO