Naslovna Vijesti Svijet Raste broj poginulih u napadima Izraela na Gazu

Raste broj poginulih u napadima Izraela na Gazu

Kako je saopšteno, u operaciji Izraela na Gazu koja je počela u ponedjeljak do sada je na palestinskoj strani poginulo 35 osoba, a povrijeđeno njih 300. Napadi izraelske vojske nastavljaju se pojačanim intezintetom.

Raste broj poginulih i povrijeđenih u izraelskoj vojnoj akciji “Zaštitna ivica” na Pojas Gaze u Palestini, koja traje od ponedjeljka na ovamo. Prema informacijama dobivenim od glasnogovornika Ministarstva zdravstva palestinske vlade koje aktivno djeluje u Gazi Ešrefa el-Kudre i lokalnih izvora, izraelska vojska je u posljednja tri dana prouzrokovala smrt 35 i ranjavanje 300 osoba.

Prema informacijama iz palestinskog Ministarstva za zatvorenike, od oslobođenih 1027 zatvorenika koji su pušteni na slobodu zauzvrat oslobađanja izraelskog vojnika Gilada Šilata, 60 njih je ponovo pritvoreno. Ministarstvo je saopštilo da je u sklopu najnovijih operacija Izraela privedeno skoro hiljadu Palestinaca.

Izraelska administracija je u oktobru 2011. godine potpisala ugovor o razmjeni zarobljenika sa Hamasom. Na osnovu ugovora potpisanog posredstvom Egipta, zauzvrat oslobađanja izraelskog vojnika Gilada Šilata koji je oslobodio pokret Hamas, iz izraelskih zatvora je pušteno 1027 Palestinaca.

U pisanom saopštenju Vojske Izraela navedeno je da su u 160 zračnih i 280 pomorskih akcija pogođena 440 cilja u Gazi. Očevici prenose da izraelski borbeni avioni bombarduju i prigradska naselja i stambena područja u centralnom dijelu Pojasa Gaze.

Izraelska vojska je ustvrdila da je u posljednja 24 sata iz Gaze na teritorije Izraela palo 117 raketa. “U posljednja 24 sata iz Gaze je na različe dijelove Izraela ispaljeno 117 raketa, a 29 ih je zaustavljeno od strane proturaketnog sistema Čelična kupola”, navedeno je u saopštenju.

Izraelska organizacija za hitnu pomoć Davidova zvijezda je saopštla da su geleri raketa ispaljenih iz Gaze na Jerusalem, koje su pale na južni i centralni dio grada, povrijedile šest osoba, a da je zbog panike 32 Izraelaca lakše povrijeđeno i prebačeno u bolnicu.

Ministar za urbanizam i prostorno uređenje palestinske vlada nacionalnog jedinstva, Mufid el-Hasayine, saopštio je da je u operacijama Izraela na Gazu u potpunosti uništeno 50 kuća, a oštećeno 1.700 stambenih jedinica.

Izraelski državni radio se pozvao na izjave vojnih zvaničnika i prenio da su borbeni avioni od ponedjeljka na ovamo na Gazu bacili oko 400 tona bombi.

S druge strane, ustvrđeno je da je jedinica za podmornice Pomorskih snaga Izraela otkrila grupu od pet članova vojnog krila Hamasa Izettin el-Kassama, koji su pokušavali da se uvuku u vojnu bazu na jugu zemlje.

Prema izvještajima radija, nakon što je otkrivena grupa koja je pokušavala da prodre u vojni bazu, na to područje su poslate specijalne jedinice. Pomenute osobe su neutralisovane u akciji, a jedan izraelski vojnik je povrijeđen.

Exit mobile version