Raspisan javni poziv u okviru projekta Održiva integracija za povratnike iz inostranstva

 U okviru projekta reitegracija, odnosno održiva integracija za povratnike iz inostranstva, raspisan je novi javni poziv koji se, kako objašnjava član Gradskog veća, Fevzija Murić, odnosi na meru dva prekvalifikacije i dokvalifikacije za osobe koje su iz kategorije stanovništva koje teže dolaze do posla a koje nemaju adekvatno obrazovanje ili nemaju adekvatnu struku.

“Ovaj javni poziv se trenutno odnosi samo na prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju. Raspisan je 1.aprila i trajaće do 16.aprila 2021.godine,  i zato koristim ovu priliku da pozovem sve naše sugrađane koji su iz kategorije povratnika po sporazumu o readmisiji, odnosno koji su bili u inostranstvu bilo kad i ma koliko da su boravili tamo da se prijave na ovaj konkurs a takođe pozivam da se prijave i naši mlađi sugrađani starosti do 30 godina”, kazao je član Gradskog veća Fevzija Murić.

On je napomenuo da su u toku implementacije ovog projekta i ranije raspisivali ovakve javne pozive  koji su se ticali prekvalifikacije i dokvalifikacije kao i za ekonomsku komponentu koja je bila namenjena onima koji su želeli da počnu svoj sopstveni biznis, da kupe repromaterijal, mašine, opremu ili slično što im je trebalo za posao.

U saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i partnerima na projektu, data su neka zanimanja, odnosno njih 14, za koja se mogu izvršiti  prekvalifikacija i dokvalifikacija. To su: serviser računara, serviser rashladnih uređaja, knjigovođa, vozač C kategorije, vozač E kategorije, kuvar, frizer, kozmetičar, tesar, zidar, limar, keramičar, tapetar, šnajder a postoji i 15. tačka pod kojom se mogu upisati zanimanja koja nisu navedena a upisuju ih  oni koji žele da se odazovu ovom projektu.

Inače, ovaj cikluc prekvalifikacije i dokvalifikacije se finansira iz ovog projekta koji se inače zove BMC, znači finansiran je iz sredstava koja su dobijena od Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj SR Nemačke. Implemaentatori projekta su ASB-Nemačka NVO kao IDC organizacija iz Beograda a korišničke opštine su Tutin i Sjenica kao i  Grad Novi Pazar.

Partneri na projektu su Agencija za ekonomski razvoj Sandžaka SEDA i Merhamet Sandžak, tako da kandidati mogu da se prijave u prostorijama SEDE u Novom Pazaru i Tutinu kao i u zgradi Opštine Sjenica.

B.V.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO