RASKRINKAO TANDIRA! Zoranić otkrio još jednu prevaru, niko ne kontroliše halal sertificirane firme! Jedini upošljeni u Agenciji TANDIR!

Novi Pazar – Nakon iznijetih optužbi u Skupštini Grada, odbornika Kasima Zoranića,  gdje je optužio “Agenciju za certificiranje halal kvaliteta”, da ne sprovodi adekvatnu internu kontrolu proizvodnje mesnih proizvoda, pri izdavanju certifikata raznim firmama za halal proizvode, sproveli smo istragu I došli smo do sledećih podataka.

Agencija za certificiranje halal kvaliteta posjeduje samo jednog upošljenika, i to Samira Tandira, koji je ujedno i direktor ove firme. Sa obzirom da je Tandir potpredsjednik Stranke pravde i pomirenja, kao i funkcioner u Lokalnoj samoupravi u Prijepolju, pitamo se kako vremenski postiže sprovoditi eksternu kontrolu u svim firmama, kojima je izdao halal certifikat.

Sa obzirom da je Samir Tandir bivše vjersko lice, to jest, teolog po profesiji, očigledno je da Agencija nema hemičara, tehnologa ili makar tehničara za propisno uzimanje uzorka, jer bi pri tom uzorkovanju stručno lice spriječilo kontaminaciju proizvoda, što još jedan dokaz da je odbornik Kasim Zoranić u pravu.

Sproveli smo još jednu istragu, koju je takođe odbornik Kasim Zoranić izneo, da porodica Zukorlić  uključena i kontroliše rad i poslovanje Agencije,i došli smo do sledećih dokaza:

Ovlašćena lica, kada je poslovanje Agencije za certificiranje halal kvaliteta u pitanju, su Mujesira Ljajić, Adela Kijamet i Ankica Ivanović. Sve one su upošljenice firme Elmax, koje je u vlasništvu Elme Elfić, koja je druga supruga Muamera Zukorlića. A Mujesira Ljajić je i direktor firme Elmax.

Matični broj Agencije je 17712942, koji nije matični broj Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, iako se nalaze na istoj adresi, Ul. Gradska broj 1, ovu i još puno spornih stvari ćemo posebno odrađivati u serijalu emisija “Tragovima istine”, ali bitna stavka jeste da je  zakonski zastupnik ovog matičnog broja Muamer Zukorlić, što takođe vidimo iz ovog dokumenta. Tako da i ova tvrdnja odbornika Kasima Zoranića, ima utemeljenja.

Zašto Agencija za certificiranje halal kvaliteta ne želi da  zaposli veći broj radnika ne znamo, ali ono što znamo sa sigurnošću jeste da je Samir Tandir imao izuzetno skromna primanja, koja možemo vidjeti iz dokumenta. Znamo da tek nakon druge polovine 2016.godine postao funkcioner u lokalnoj samoupravi, pa se pitamo kako i na koji način je Tandir omogućio sebi veliki broj egzotičnih putovanja i očigledno luksuzan način života.

Ali ono što jeste sigurno da je izvoz prehrambenih proizvoda, a posebno svježeg mesa u zemlje sa pretežno muslimanskim stanovništvom, predstavljalo je veliku razvojnu šansu za poljoprivredne proizvođače Srbije, a prvenstveno Sandžaka, zahvaljujući neiscrpnim mogućnostima koje nudi Pešterska visoravan. Jedini uslov jeste bio adekvatna primjena Halal sertifikata.

Medjutim, upravo ono sto je trebalo da stvori prednost i da sandžacku regiju nametne kao prvu i privilegovanu destinaciju za otkup halal mesa, raznoraznim zloupotrebama, nekontrolisanim, nestručnim i nesavjesnim izdavanjem Halal sertifikata bez malo svima koji su spremni da plate halal žig na svojim proizvodima, dovelo nas je u situaciju da nas velika tržišta muslimanskih zemalja počnu izbjegavati kao neozbiljne i nepouzdane proizvođače.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO